Χρειάστηκαν αν περάσουν 50 χρόνια για να πάρει τελικά το μετάλλιό της Ράστι Κανόγκι. Πιθανότατα το όνομα να μην σας λέει τίποτα, όμως το greek-olympics.blogspot.com θα σας διηγηθεί μία απίστευτη ιστορία.
Είμαστε στο 1959 και τη Νέα Υόρκη όταν η ομάδα της ΧΑΝΘ κερδίζει σε τουρνουά τζούντο το χρυσό μετάλλιο. Μόνο που όταν ήρθε η ώρα της απονομής αποκαλύφθηκε ότι ένας αθλητής της ομάδας ήταν γυναίκα οι οποίες τότε δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχή.
Το όνομά της Ράστι Κανόγκι. Ήταν τόσο καλή στο τζούντο που μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να αγωνιστεί και να τους κερδίσει σε ηλικία 24 ετών. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να τη δώσουν το χρυσό μετάλλιο, όμως τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας το πήραν κανονικά και δεν ακυρώθηκαν.
Αυτό το μετάλλιο επιστρέφει στα χέρια της το 2009, μετά από μισό αιώνα, μετά από 50 χρόνια.
Θα πείτε «σιγά το μετάλλιο». Δεν είναι έτσι ακριβώς και αυτό γιατί η Κανόγκι αφιέρωσε όλη της τη ζωή σε αυτό το άθλημα. Ξεκίνησε εκστρατεία για να κερδίσουν το δικαίωμα και οι γυναίκες να αγωνίζονται, έγινε εκπαιδεύτρια στη συνέχεια ενώ παντρεύτηκε τον προπονητής της εθνικής ομάδα τζούντο της Ιαπωνίας.
Μετά από πολλά χρόνια και πολύ προσωπική προσπάθεια οι γυναίκες κατάφεραν αν ενταχθούν και στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Έτσι όταν το 1988 στη Σεούλ οι γυναίκες αγωνίστηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Ράστι Κανόγκι ονομάστηκε «μητέρα του τζούντο».
Και όχι άδικα όπως αντιλαμβάνεστε.