Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Βραζιλιάνοι προτίμησαν να αγοράσουν στα… τυφλά

Σχεδόν έναν μήνα πριν από την ανάθεση από τη ΔΟΕ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 υπήρξε συμφωνία για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δικαιώματα στη Βραζιλία.
Μία από τις τέσσερις χώρες που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς «έκλεισε» την υπόθεση, όταν οι ΗΠΑ μία ακόμα χώρα που θέλει την ίδια διοργάνωση ακόμα διαπραγματεύεται.
Το τηλεοπτικό δίκτυο TV Globo απέκτησε τα δικαιώματα εικόνας για τους Αγώνες το 2014 και το 2016. Φυσικά από την πλευρά της ΔΟΕ δεν κρύβεται η ικανοποίηση για τη συμφωνία.
Και αυτό γιατί οι Βραζιλιάνοι στα… τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν αν το Ρίο ντε Τζανέιρο θα αναλάβει τους Αγώνες αποφάσισαν να πληρώσουν, ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδράσει θετικά – υπέρ τους δηλαδή – κατά την ψηφοφορία στις 2 Οκτωβρίου. Βέβαια αν τελικά κερδίσει η Βραζιλία το χρίσμα, όσα χρήματα και αν έδωσαν στη ΔΟΕ είναι σίγουρο ότι θα τα πάρουν πίσω από την διαφημιστική πίττα, αφού οι συγκεκριμένοι Αγώνες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.
Αυτό σκέφτονται και περιμένουν από την άλλη πλευρά οι Αμερικάνοι. Αν και πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα για την τηλεοπτική μετάδοση, πάνω από 2 δις δολ. για δύο Ολυμπιάδας (θερινή και χειμερινή) περιμένουν να δουν πρώτα την απόφαση και μετά πόσα θα χρειαστεί να δώσουν παραπάνω.
Έτσι και αλλιώς η διαπραγμάτευση με το NBC, το ABC και τα άλλα δίκτυα αρχίζει από εκεί (2 δις), ενώ σε περίπτωση που το Σικάγο κερδίσει τότε και στη ΔΟΕ θα… τρίβουν τα χέρια τους, αφού το τίμημα θα είναι πολύ υψηλότερο, αν και τώρα γκρινιάζουν.