Μία ακόμα επιβεβαίωση για το greek-olympics, αυτή τη φορά από τον υφυπουργό πολιτισμού Γιάννη Ιωαννίδη σχετικά με το κόστος των Μεσογειακών Αγώνων το 2013 σε Βόλο-Λάρισα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στις 19 Ιουνίου είχαμε γράψει ότι περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για μία διοργάνωση όπου οι Ιταλοί δεν ξόδεψαν για αθλητικά έργα περισσότερα από 17 (!) εκατ. ευρώ και για την οποία σχεδόν όλες οι χώρες είναι αδιάφορες.
Τότε, σε εκείνη την ανάρτηση που μπορείτε να δείτε με ένα απλό κλικ, σας δίναμε το… λογαριασμό με βάση την εμπειρία μας. Τώρα ο Γιάννης Ιωανίδης μετά από πιέσεις Βουλευτών που ίσως και να μας διαβάζουν ζήτησαν ανάλυση.
Και τους την έδωσε με την παραδοχή ότι όλα αυτά βασίζονται σε μία σειρά ρεαλιστικών υποθέσεων εργασίας, δηλαδή με απλά Ελληνικά, τα 201,67 εκατ. ευρώ που είναι η… σούμα είναι το κατώτερο ποσό που θα δαπανηθεί. Δεν θα έχουμε υπερβάσεις κατά 50%, θα πάμε στα 300 εκατ. ευρώ και ίσως λέμε και λίγα…
Δεν θα κάνουμε άλλα σχόλια, διαβάστε τι είπε στη Βουλή ο Γιάννης Ιωαννίδης:
«Καταρχάς, να διευκρινίσω ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε δεν αφορά συνολικά την προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων, αλλά τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας που θα αναλάβει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων το 2013. Εφόσον, οι συνάδελφοι επιθυμούν συνολική ενημέρωση για τη πρόοδο της προετοιμασίας μπορούμε να κάνουμε συνεδρίαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητήσουμε εκτενώς όλα τα θέματα. Ωστόσο, επειδή αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό των συναδέλφων επιτρέψτε μου να κάνω μερικές διευκρινίσεις.
Ο προϋπολογισμός των Αγώνων για τα έτη 2009-2013 αποτελεί προϊόν μιας σειράς ρεαλιστικών υποθέσεων εργασίας, με γνώμονα την διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητος στο σύνολο της Μεσογειακής Οικογένειας, την τήρηση των δεσμεύσεων που καταγράφηκαν στον Φάκελο Διεκδίκησης των Αγώνων και την παραγωγική αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής. Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, πραγματοποιείται σύνοψη του προϋπολογισμού εξόδων των λειτουργικών περιοχών, με στόχο τη σχηματοποίηση μιας συνολικής εικόνας για τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό της ΟΕΜΑ, καθώς και προσέγγιση κατανομής των εκτιμώμενων εσόδων και των αναγκών ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα μεγαλύτερα ποσοστά επί του συνολικού προϋπολογισμού εξόδων προβλέπεται να δαπανηθούν για τις ανάγκες των Λειτουργικών Περιοχών Αθλημάτων (15%), Marketing και Επικοινωνίας και Χορηγιών (14%) ενώ σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνει και ο προϋπολογισμός της Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης (11%), που περιλαμβάνει και το κόστος προμηθειών επίπλων, εξοπλισμού και στολών.
Στο συνολικό κόστος των 76,0 εκ. € δεν περιλαμβάνεται το εκτιμώμενο κόστος των Μεσογειακών Προσαρμογών (16,67 εκ. €).
Σύμφωνα με τον Φάκελο Υποψηφιότητας, υπάρχει δέσμευση του ελληνικού κράτους για πλήρη χρηματοδότηση των Μεσογειακών Αγώνων. Το μετοχικό κεφάλαιο της «Βόλος 2013» ορίζεται σε 28 εκ., το οποίο αναλαμβάνεται και καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο. Η καταβολή του κεφαλαίου γίνεται τμηματικά με την 1η δόση σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ το υπόλοιπο σε τέσσερις ετήσιες δόσεις από το 2010 έως το 2013.
Όσον αφορά το Μεσογειακό Χωριό, οι ενέργειες που έχουν γίνει είναι ότι οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση στον ΟΕΚ, έκτασης από το Δήμο Λάρισας για την ανέγερση του Μεσογειακού Χωριού της Λάρισας για 168 κατοικίες. Η έκταση είναι 250 στρέμματα και βρίσκεται έναντι του Αθλητικού Κέντρου Νεάπολης Λάρισας. Καταρτίστηκε από τις υπηρεσίες του ΟΕΚ το πολεοδομικό σχέδιο και για την έκταση της Λάρισας. Παρουσιάστηκε η πρόταση των δύο χωριών στη συντονιστική επιτροπή της ΔΕΜΑ που επισκέφθηκε το Βόλο και τη Λάρισα και καταγράφηκαν τα ερωτήματα που είχε η επιτροπή σε θέματα Μεσογειακής χρήσης του Χωριού στη Βαμβακουργία. Επίσης, καταρτίστηκε αμέσως ειδική μελέτη – τεύχος για τη Μεσογειακή χρήση του Χωριού με βάση τόσο τις προδιαγραφές του φακέλου όσο και την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων και παρουσιάστηκε η μελέτη της Μεσογειακής χρήσης του Χωριού στη συνέλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στην Πεσκάρα. Παράλληλα, υποβλήθηκε αίτηση στην υπηρεσία νεώτερων μνημείων του Βόλου για την έγκριση της κατεδάφισης των κτισμάτων στη Βαμβακουργία, καθώς επίσης ολοκληρώθηκε ο φάκελος της πολεοδομικής μελέτης και των όρων δόμησης της Βαμβακουργίας. Έχει υποβληθεί για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και εγκρίθηκε ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Ιωνίας Βόλου, όπου βρίσκεται σε διαδικασία ανάρτησης. Ταυτόχρονα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η άδεια κατεδάφισης του παλαιού εργοστασίου.
Όσον αφορά τις υποδομές των Μεσογειακών Αγώνων, όλες σχεδόν οι απαιτούμενες για τους Αγώνες εγκαταστάσεις υπάρχουν, αλλά απαιτούν παρεμβάσεις για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Διοργάνωσης, είτε αυτό αφορά εγκαταστάσεις στις οποίες είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή των αγώνων, είτε προπονητήρια.
Οι νέες εγκαταστάσεις είναι λίγες, το Κωπηλατοδρόμιο, το κλειστό Γυμναστήριο για χάντμπολ, το κέντρο Ιππασίας, το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Λάρισα καθώς και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Βόλου. Η Ελληνική Κυβέρνηση, διά του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ήδη εγκρίνει το συνολικό προϋπολογισμό για τα παραπάνω αθλητικά έργα (περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ).
Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Νεάπολη της Λάρισας, το οποίο επιβαρύνει αποκλειστικά την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής των γηπέδων τένις (πλην του κυρίως γηπέδου), καθώς και η δαπάνη για τις προσωρινές κατασκευές. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στη Λάρισα και των γηπέδων τένις έχουν-εκ μέρους της Πολιτείας-ολοκληρωθεί.
Για τα έργα που έχουν χρόνο έναρξης μελέτης τους μήνες Δεκέμβριο ή Νοέμβριο του 2008, ήδη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει ξεκινήσει τις πρώτες διαδικασίες (συγκέντρωση στοιχείων κλπ.). Όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα-με ελάχιστες εξαιρέσεις- ο χρόνος για την υλοποίηση των έργων (κατασκευή) είναι η διετία 2011-2012 και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθεί νωρίτερα από τις προβλέψεις του».