Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις υπουργούς πολιτισμού… εξέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς. Μέσα σε περίπου έξι μήνες κατάφερε να δημιουργήσει την έκθεση των στολών και των σκηνικών της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μία έκθεση που έπρεπε να λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Αυτό που δεν έκαναν οι Φάνη Πετραλιά, Γιώργος Βουλγαράκης και Μιχάλης Λιάπης, το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.
Από κοντά - πολύ κοντά - μπορεί κάποιος να δει στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Πάρκο Στρατού, Γουδί) όσα είδαν περίπου 4 δις τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο στις 13 Αυγούστου 2004, όσα τους έκαναν να… παραμιλάνε.
Και μιλάμε για επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά που δείχνει να εργάζεται αθόρυβα και μεθοδικά γιατί δεν περίμενε όπως ίσως οι προκάτοχοί του να ετοιμαστεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» στο κτίριο που σήμερα (πρώην IBC) στεγάζεται το “Golden Hall”, αλλά βρήκε άλλο χώρο με σκοπό να λειτουργήσει.
Βέβαια ξέρετε ότι αυτή η έκθεση έπρεπε να λειτουργεί από τα τέλη του 2004 και να είναι μέσα σε όλους τους ξένους τουριστικούς οδηγούς μέχρι και το 2008. Και αυτό γιατί τέτοιου είδους οι εκθέσεις συγκεντρώνουν τα 4 πρώτα χρόνια, μέχρι την επόμενη Ολυμπιάδα δηλαδή, τόσο κόσμο όσο σε 20 χρόνια όταν περάσει η τετραετία.
Και δεν το λέμε στην τύχη. Υπάρχουν στοιχεία από άλλες πόλεις που λειτούργησαν και λειτουργούν μουσεία τέτοιου είδους, όπως η Σεούλ.
Η έκθεση με τον τίτλο: «Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Κοστούμια – Σκηνικά – Τιμή στους Εθελοντές» εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη το βράδυ και διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠ.ΠΟ., σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και την Εθνική Γλυπτοθήκη – Εθνική Πινακοθήκη/Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.