Πολλές φορές όταν ένας αθλητής βρίσκεται θετικός σε κάποια απαγορευμένη ουσία ακούμε ως δικαιολογία ότι δεν έχει πάρει τίποτε και μετά ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα υπήρχε με τα συμπληρώματα διατροφής. Συμπληρώματα που δεν είναι καθόλου αθώα και φυσικά όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα δεν πρόκειται περί… λάθους.
Αν και οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι το 25% αυτών των συμπληρωμάτων έχουν «μολυνθεί» από «λάθος» με στεροειδή, η έρευνα απέδειξε ότι λιγότερα από 60 στα 1000 προϊόντα είχαν προβλήματα με απαγορευμένες ουσίες, ποσοστό πολύ-πολύ μικρότερο.
Ο Στίβ Μίστερ πρόεδρος του συμβουλίου για τη διατροφή στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα σε ομιλία του στον Οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ των ΗΠΑ και ζήτησε να δημιουργηθεί μία νομική ομάδα που θα κληθεί να «κλείσει τα κενά» στη νομοθεσία, αφού θεωρεί «χαλαρούς» τους νόμους για τη συγκεκριμένη βιομηχανία από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Εκτός από τα νομοθετικά προβλήματα υπάρχει κενό και στους επιθεωρητές που θα πρέπει να ελέγχουν αυτά τα σκευάσματα. Είναι μόλις 20 για ολόκληρη τη χώρα και θα πρέπει να αυξηθεί.
Οι παραπάνω ανακοινώσεις στις ΗΠΑ θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε.
Να σκεφτούμε για το νομοθετικό πλαίσιο αυτών των σκευασμάτων, τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε σαν χώρα, αλλά και τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφει κάθε συσκευασία επάνω.
Όμως στην Ελλάδα τα περισσότερα σκευάσματα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Δεν χρειάζονται έγκριση από κανέναν οργανισμό, σε ελάχιστες συσκευασίες γράφει τις ουσίες και αν αυτές είναι απαγορευμένες και φυσικά όταν οι αθλητές… πέφτουν στην παγίδα – άλλες φορές εις γνώση και άλλες όχι – πληρώνουν το τίμημα.