Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν οι Αμερικανοί με τη ΔΟΕ αυτή την περίοδο και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι αυτό θα τους κοστίσει σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του Σικάγο.
Το νέο τηλεοπτικό κανάλι που ετοιμάζουν, η διαφωνία με τη ΔΟΕ σε ότι αφορά το ποσοστό των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς είναι δύο από τα… αγκάθια στα οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Τώρα αν σε αυτά προσθέσετε την εμπλοκή του Μπαράκ Ομπάμα και το κακό προηγούμενο από τη διεκδίκηση του Σολτ Λέικ με τη δωροδοκία των «αθανάτων» το… κοκτέιλ γίνεται… εκρηκτικό.
Αρκετά μέλη της ΔΟΕ φοβούνται υπόγειες… προεδρικές διαδρομές σε δώρα και παροχές, ενώ ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την άμεση εμπλοκή του προέδρου που έχει μεν προσωπικό ενδιαφέρον, αφού το Σικάγο είναι η πόλη του, όμως δεν την δικαιολογούν.
Τα μέλη της ΔΟΕ θέλουν οι πόλεις να διεκδικούν Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και με κριτήρια επιλογής καθαρά τεχνικά.
Βέβαια η ΔΟΕ εκτός από αθλητισμό, κάνει και πολιτική. Η παρουσία αρχηγών κρατών συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια λίγο πριν από την απόφαση.
Επίσης οι συναντήσεις των ιδίων των αρχηγών κρατών με τα μέλη της ΔΟΕ είναι κάτι που τους αρέσει.
Και μπορεί μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της… Ελλάδα να τους αφήνει αδιάφορους, όμως όταν πρόκειται για χώρες όπως η Βρετανία ή η Γαλλία τα δεδομένα αλλάζουν.
Πιο πρόσφατη αντιπαράθεση η μάχη Λονδίνο-Παρίσι (2005) και η κόντρα Τόνι Μπλερ – Ζακ Σιράκ με νικητή τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Τώρα, σε ότι αφορά τη διεκδίκηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, και οι τέσσερις υποψήφιες χώρες θέλουν να έχουν την πολιτική στήριξη.
Μία στήριξη που είναι φανερό ότι διαθέτουν.
Θα μετρήσει όμως;
Την απάντηση θα μας τη δώσει ο τρόπος της ψηφοφορίας στις 2 Οκτωβρίου.
Εκεί θα δούμε πολλά.
Όπως και αν τα… αγκάθια που υπάρχουν στις σχέσεις USOC και ΔΟΕ θα μετρήσουν αρνητικά.