Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι από τα πλέον κρίμα της διοργάνωσης, αλλά και από τα πλέον… ακριβά.
Εμείς στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού για τους δικούς μας Ολυμπιακούς, το 2004 έπρεπε να… πληρώσουμε όλες τις μεγάλες δυνάμεις.
Πάνω από 800 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν στην Ελλάδα σε συστήματα ασφαλείας και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες όλων των μεγάλων δυνάμεων.
Ο λόγος πολύ απλός.
Η διασφάλιση την ασφαλούς διοργάνωσης από πλευράς τρομοκρατίας.
Όχι, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την τρομοκρατία, όσο και αν προσπαθούν επί χρόνια να μας πείσουν ορισμένοι εντός και εκτός συνόρων.
Όμως έπρεπε να πληρώσουμε για να μη συμβεί κάποιο… απρόοπτο.
Και το απρόοπτο έχει όνομα.
«Προβοκάτσια» λέγετε και αυτό φοβόντουσαν όλοι την περίοδο της προετοιμασίας της Αθήνας.
Για αυτό και πληρώσαμε αδρά. Διότι αν έχεις πάρεις συστήματα ασφαλείας απ’ όλους και συμβεί οτιδήποτε τότε θα αποδειχθεί ότι κάπου τα συστήματα δεν δούλεψαν.
Και αυτό θα αποτελούσε δυσφήμιση.
Και ενώ εμείς στην Ελλάδα έπρεπε να σταθμίσουμε όλα τα παραπάνω, στο Λονδίνο, όπου υπάρχει πρόβλημα με την τρομοκρατία, όπως φάνηκε και το 2005, δύο ημέρες μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2012, όπου είχαμε επτά βομβιστικές ενέργειες στο Μετρό, οι δαπάνες για την ασφάλεια είναι εξαιρετικά μικρές συγκριτικά με την Ελλάδα.
Το ποσό των 31,4 εκατ. δολ. που θα δαπανηθούν για την ασφάλεια του Ολυμπιακού Πάρκου θεωρείται μικρό για τα μέτρα μας, όμως για τους Βρετανούς είναι πολύ μεγάλο. Βέβαια σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε και αρκετά ακόμα εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανηθεί στην πόλη και που θα δαπανηθούν τα επόμενα χρόνια για κάμερες ασφαλείας.
Ο «μεγάλος αδερφός» λειτουργεί άψογα στο Λονδίνο. Πολύ εύκολα οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδρομή ενός ανθρώπου μέσα στην πόλη, αλλάζοντας εικόνα από κάμερα σε κάμερα.
Η ασφάλεια στο Ολυμπιακό Πάρκο θα είναι ένα δύσκολο έργο, αφού πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται στο Στράτφορντ, καθώς και οι χώροι διαμονής των αθλητών, το Ολυμπιακό Χωρίο δηλαδή, και οι χώροι των Media.
Πάντως μη νομίζετε ότι οι Βρετανοί θα… ξεφύγουν από τον κανόνα της δαπάνης. Σύμφωνα με του υπουργό εσωτερικών Άλαν Τζόνσον το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας είναι στον ηλεκτρονικό τομέα. Εκεί φοβούνται ότι θα υπάρξει «χτύπημα» και ετοιμάζονται να θωρακίσουν τα συστήματά τους.