Αν είναι να φτιάξουμε για τους Μεσογειακούς Αγώνες του Βόλου το 2013 μία Οργανωτική στα πλαίσια της «Αθήνα 2004», τότε χάσαμε.
Το φαγοπότι, οι σπατάλες για της δημόσιες εμφανίσεις, τα… πάρτι και οι εκδηλώσεις σε συνδυασμό με το εξωφρενικό κόστος κατασκευής και ανακατασκευής εγκαταστάσεων θα εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό.
Αν σε αυτά προσθέσετε ότι ουδέποτε τηρήθηκε σε αθλητική διοργάνωση ο αρχικός προϋπολογισμός, αλλά ξεπεράστηκε… πολλές φορές, έχουμε ένα… εκρηκτικό κοκτέιλ για μία αδιάφορη διοργάνωση.
Και επειδή αυτό έχει στο μυαλό του ο Γιάννης Ιωαννίδης είμαστε χαμένοι από… χέρι. Γενικότητες και αοριστολογίες στην τοποθέτησή του στη Βουλή σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Το… πάπλωμα δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει. Αλλά θα πρέπει να μιλάμε για πάνω από 200 εκατ. σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις. Αναφορές στα οικονομικά έχουμε κάνει σε παλαιότερες αναρτήσεις.
Ο λαός πρέπει να αρχίσει να… κλαίει για τον λογαριασμό, ενώ από την άλλοι ορισμένοι τρίβουν τα χέρια τους. Λογικό, αφού θα πλουτίσουν με άχρηστες κατασκευές και ανακατασκευές χωρίς καμία μελλοντική αξιοποίηση.
Απολαύστε λοιπόν τι είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης στη Βουλή:
«Το νομοσχέδιο που συζητάμε αφορά τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ακολουθώντας ως πρότυπο τη νομοθεσία που ίσχυε για τη σύσταση της αντίστοιχης ανώνυμης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από το νέο σχήμα – την ανώνυμη εταιρία- που θα διαδεχθεί την υφιστάμενη Οργανωτική Επιτροπή, επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός ευέλικτου τρόπου λειτουργίας, πάντα με όρους απόλυτης διαφάνειας και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Η ανώνυμη εταιρία θα τελεί υπό την εποπτεία των συναρμόδιων υπουργών και το σκεπτικό, που επικράτησε για τη σύστασή της είναι ότι τα πλεονεκτήματα μιας ανώνυμης έναντι ενός ΝΠΙΔ, είναι η καλύτερη αποτελεσματικότητα και η διαφανέστερη οικονομική διαχείριση.
Επιπρόσθετα, η Οργανωτική Επιτροπή θα διαθέτει τις δυνατότητες και την ευελιξία να επικεντρωθεί στην αύξηση των εσόδων από χορηγίες και τη μείωση του κόστους της Διοργάνωσης, μέσω της χρήσης χορηγούμενων αγαθών και υπηρεσιών.
Η ανάληψη από τη χώρα μας των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, αποτελεί –όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει- μια μεγάλη στιγμή για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα για την Κεντρική Ελλάδα. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα διεξάγονται παραδοσιακά στην Αθήνα, το γεγονός ότι μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς διεξάγεται, εξ ολοκλήρου σε δύο πόλεις της περιφέρειας, το Βόλο και τη Λάρισα, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και μια χρυσή ευκαιρία, για την ανάπτυξη της περιφέρειας με επίκεντρο τη Θεσσαλία, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης με αφορμή τους αγώνες. Αυτή θα πρέπει να είναι η κεντρική αρχή, που θα διέπει το σχεδιασμό και τη στρατηγική μας, ώστε όλα όσα γίνουν με αφορμή τους αγώνες να μείνουν, ως προίκα στις δυο πόλεις και στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, που θα βρεθούν για τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος της διεθνούς αθλητικής κοινότητας. Βέβαια, πρώτο μεγάλο στοίχημα παραμένει πάντα η επιτυχημένη οργάνωση των αγώνων του 2013, ώστε για άλλη μια φορά να ανταποκριθούμε με άψογο τρόπο στις προσδοκίες της διεθνούς αθλητικής κοινότητας και ειδικά της Μεσογειακής οικογένειας. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των Αγώνων –άλλωστε αυτή ήταν και η κεντρική φιλοσοφία του φακέλου της διεκδίκησης- με την προοπτική να προσελκύσουν τους κορυφαίους αθλητές των αθλημάτων, που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, με κύρια μέριμνα να αγωνιστούν οι αθλητές σε ένα πλαίσιο αγωνιστικής και οργανωτικής αρτιότητας, μέσα στο πνεύμα της μοναδικής ελληνικής φιλοξενίας. Το μέγεθος της διοργάνωσης καταδεικνύουν ορισμένοι αριθμοί, όπως η συμμετοχή 3.300 αθλητών από 23 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, η διεξαγωγή 29 συνολικά αθλημάτων, η παρακολούθηση τους από 1.500 δημοσιογράφους, η παρουσία 900 μελών της Μεσογειακής οικογένειας, 10.000 εθελοντών, ενώ υπολογίζεται ότι το σύνολο των αγώνων θα παρακολουθήσουν περίπου 500.000 θεατές.
Όταν πρόκειται για μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία προάγουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, λειτουργούν ως καταλύτες για την τόνωση της ανάπτυξης στις περιοχές που φιλοξενούν τις αθλητικές εκδηλώσεις –και εδώ μάλιστα πρόκειται για πόλεις της περιφέρειας, άρα η σημασία της αναπτυξιακής ευκαιρίας προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αφήνει κληρονομιά για τις επόμενες γενιές - απαιτείται η συστράτευση όλων ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πνεύμα που επικρατεί και αυτή η λογική μπορεί να εγγυηθεί μόνο καλά αποτελέσματα».