Αν και δεν έχουμε ασχοληθεί με την περίπτωση του κολυμβητή Δημήτρη Ξυνάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν τους κανονισμούς ντόπινγκ και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι πλευρές.
Το ιστορικό της υπόθεσης Ξυνάδα αναφέρει ότι ο αθλητής απέφυγε έλεγχο ντόπινγκ και για αυτό το λόγο το ΕΣΚΑΝ πρότεινε να αποκλιστεί από τους Μεσογειακούς, πρόταση που αποδέχθηκε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και για αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή που αναχωρεί την Τετάρτη.
Αν και θα πείτε πολύ καλά έκαναν, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να αποκλείσεις έναν αθλητή αν δεν απολογηθεί και δεν αποφασίσει η Ομοσπονδία για το αν η δικαιολογία τους αθλητή είναι πειστική ή όχι.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ΕΟΕ για το ποιος έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση των ομάδων. Αν την έχει η ΕΟΕ ή οι ομοσπονδίες.
Αυτό που δηλώνουν όλοι εδώ και χρόνια είναι ότι η ΕΟΕ δεν έχει ευθύνη για τους αθλητές, απλά αυτούς δηλώνουν οι Ομοσπονδίες, οπότε και δεν έχει ευθύνη ούτε στις αποτυχίες, ούτε και στις επιτυτχίες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να δούμε τι έκανε η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ). Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται από τον γραμματέα της ΚΟΕ που με επιστολή προς την ΕΟΕ, εξηγεί το λάθος, αλλά και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει ο αποκλεισμός.
Η επιστολή του Δημήτρη Σαρακατσάνη έχει αποδέκτη τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο και αναφέρει:
«Σχετικά με το με αριθμ. πρωτ. 2072/ΑΝ/τμ από 226/09 έγγραφο σας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
1. Από ποιες διατάξεις Νόμου προκύπτει, ότι το ΕΣΚΑΝ έχει το δικαίωμα να προτείνει αποκλεισμούς αθλητών από αγώνες;
2. Με ποιο δικαίωμα αποδέχεστε την εισήγηση – υπόδειξη του ΕΣΚΑΝ και απαγορεύετε την συμμετοχή του αθλητή, μόνο επειδή το ΕΣΚΑΝ προτίθεται να υποβάλει ένσταση;
3. Αποκλείετε από τους αγώνες έναν αθλητή που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει το τεκμήριο της αθωότητας.
4. Όσον αφορά την FINA, μετά την ενημέρωση που είχε από το ΕΣΚΑΝ, μας ζήτησε όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα, προκειμένου να ενημερωθεί. Δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια, ούτε υπόδειξη.
5. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που δεν κριθεί ότι, ο εν λόγω αθλητής, δεν έχει υποπέσει στο παράπτωμα της δόλιας αποφυγής ελέγχου Doping, αναλαμβάνει η ΕΟΕ τις συνέπειες για κάθε ποινική και αστική ευθύνη (αποζημιώσεις κ.λ.π).
Σας υπενθυμίζουμε την περίπτωση της κολυμβήτριας Αντωνίας Μαχαίρα, η οποία – αν και δικαίως – αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στη συνέχεια το δικαστήριο της επιδίκασε αποζημίωση 150.000 Ευρώ.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε το σκεπτικό της απόφασης του Δ.Σ της ΚΟΕ και αν επιθυμείτε και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο σχετικό με την υπόθεση».