Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Αθάνατη Ελλάδα, ξέρεις μόνο να σκορπάς εκατομμύρια

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών για την Πεσκάρα και τους Μεσογειακούς Αγώνες που αρχίζουν στις 26 του μήνα από το greek-olympics.blogspot.com και μας ήρθε η είδηση από το Βόλο και το φίλο magnitis.blogspot.com για τη δική μας… λυπητερή.
Οι Ιταλοί δαπάνησαν σε ανακατασκευές περίπου 17 εκατ. ευρώ για 22 από τις 33 εγκαταστάσεις (http://greek-olympics.blogspot.com/2009/06/blog-post_11.html), εμείς όμως στην Ελλάδα είμαστε πιο… πλούσιοι και θα σκορπίσουμε 147 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε τι μας έστειλαν οι φίλοι από το Βόλο:
«Η "λυπητερή" για τα έργα των Μεσογειακών αγώνων μόνο στη Μαγνησία, θα φθάσει τα 147.000.000 ευρώ σύμφωνα με την εφημερίδα Νέος Τύπος (16/6/2009).
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή 14 αθλητικών έργων, συνολικού ύψους 54,7 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, προβλέπεται η ανακαίνιση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, κόστους 3,6 εκ. ευρώ, που θα φιλοξενήσει το άθλημα του ποδοσφαίρου. Απαραίτητες εργασίες η ανακαίνιση του σταδίου, η προσθήκη κερκίδων (8.600-10.000) με προσωρινό μεταλλικό σκελετό, η συμπλήρωση χώρων κάτω από τις κερκίδες κι η τοποθέτηση φωτισμού.
Στο εσωτερικό του ΕΑΚ, όπου θα διεξαχθεί το τζούντο - καράτε προβλέπονται επίσης εργασίες για την αύξηση του αριθμού των θέσεων σε 1.000, η τοποθέτηση φωτισμού και κλιματισμού. Κόστος των εργασιών, 700.000 ευρώ.
Για το Κολυμβητήριο, όπου θα διεξαχθεί το άθλημα της Κολύμβησης, προβλέπονται εργασίες κόστους 900.000 ευρώ για την αύξηση του αριθμού των θέσεων, από 400 σε 1.500, ενώ πίσω από τις καινούργιες κερκίδες θα δημιουργηθούν χώροι και γραφεία για δημοσιογράφους και αποστολές. Θα γίνει, επίσης, ανακαίνιση αποδυτηρίων.
Στο βοηθητικό στάδιο του ΕΑΚ, όπου θα διεξαχθεί η τοξοβολία, θα απαιτηθούν εργασίες 1 εκ. ευρώ, για την κατάλληλη επίστρωση του δαπέδου, την τοποθέτηση κερκίδων 1.000 θέσεων, φωτισμό και χώρους γραφείων κάτω από τις κερκίδες.
Για το Σκοπευτήριο, προβλέπεται πλήρης ανακατασκευή, ύψους 3 εκ. ευρώ, όπως και για το ιστιοπλοϊκό κέντρο στο ΝΟΒ, που θα κοστίσουν συνολικά 15 εκ. ευρώ.
Στο κλειστό γυμναστήριο του Αδαμόπουλου, θα διεξαχθεί η επιτραπέζια αντισφαίριση.
Οι εργασίες για την γενική ανακαίνιση και την τοποθέτηση κλιματισμού και φωτισμού, θα κοστίσουν 800.000 ευρώ.
Για το κλειστό κέντρο Πετοσφαίρισης στη Ν. Ιωνία, όπου θα αυξηθούν οι θέσεις κατά 1.000 και θα γίνει μία γενική ανακαίνιση, οι εργασίες θα κοστίσουν 650.000 ευρώ, ενώ για το στάδιο Βελεστίνου, όπου επίσης θα διεξαχθεί το ποδόσφαιρο, η γενική ανακαίνιση και η τοποθέτηση φωτισμού, θα στοιχίσει 1,5 εκ. ευρώ.
Υψηλό θα είναι το κόστος για την κατασκευή των κωπηλατικού κέντρου στην Κάρλα, καθώς αναμένεται να φτάσει τα 15 εκ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση του υπάρχοντος κέντρου Σκοποβολής και η αύξηση των θέσεων σε 1.000, στο Ριζόμυλο θα κοστίσει 300.000 ευρώ και οι εργασίες ανακαίνισης του στίβου στο Πανθεσσαλικό, εκτιμώνται ότι θα κοστίσουν 1,250 εκ. ευρώ.
Εργασίες ανακαίνισης (1 εκ. ευρώ) θα γίνουν και στο Γήπεδο της Νίκης Βόλου, που θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο ρίψεων, ενώ για άλλες αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και προσαρμογές προπονητήριων σε διάφορες εγκαταστάσεις θα απαιτηθούν 10.000 ευρώ.
Το πιο σημαντικό από τα μεγάλα έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν, είναι ο προαστιακός Βόλου-Λάρισας, με ηλεκτροκίνηση.
Το κόστος για την κατασκευή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 65 εκ. ευρώ και θα εκτιμώμενη λήξη κατασκευής του είναι ο Μάρτιος του 2012.
Στα μεγάλα έργα, χωρίς όμως να έχουν προϋπολογιστεί(!), συμπεριλαμβάνονται το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, η Ε.Ο. Βόλου-Βελεστίνου, η παλαιά Ε.Ο. Βόλου-Λάρισας, η επαρχιακή οδός Ριζομύλου, το εθνικό δίκτυο εντός της πόλης του Βόλου, σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ολοκλήρωση του περιφερειακού και η βελτίωση του λιμανιού.
Επίσης, εντάσσονται η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής και η ανακαίνιση και επέκταση του δικαστικού Μεγάρου.
Η τρίτη μεγάλη κατηγορία έργων, αφορούν στην πόλη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή τους, θα ανέλθει σε 27.400.000 ευρώ και αφορούν:
Την ολοκλήρωση της μελέτης του ΟΑΣΑ μέχρι το Μάιο του 2010 για τη δρομολόγηση του τραμ (400.000 ευρώ), την αγορά του υπολοίπου της έκτασης για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στο ΝΟΒ (1 εκ. ευρώ), την εφαρμογή ασύρματου συστήματος ελέγχου φωτεινών σηματοδοτών (1.5 εκ. ευρώ), την ανάπλαση παραλιακού μετώπου (4.750.000 ευρώ), την ανάπλαση του νοτιοδυτικού τόξου του Βόλου δηλαδή τις συνοικίες των Παλαιών, Παλαιού Λιμεναρχείου και παλιάς ψαραγοράς (1,5 εκ. ευρώ), αναπλάσεις όψεων κτιρίων (3 εκ. ευρώ), αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου (3,3 εκ. ευρώ).
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τοπικών πολεοδομικών κέντρων ποδηλατοδρόμων και αναβάθμιση του πρασίνου, συνολικού κόστους 7.950.000 ευρώ, η ανάπλαση της περιοχής Ξηριά (500.000 ευρώ), ενώ στα έργα της πόλης εντάσσεται και η β φάση ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου, που θα κοστίσει 2,5 εκ. ευρώ.
Τέλος, στα έργα αυτά, συμπεριλαμβάνονται η διαμόρφωση των κλειστών χώρων του Τελωνείου σε χώρου εκθέσεων και θέατρου, κόστους 750.000 ευρώ και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων με όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
Αμφίβολη παραμένει η «τύχη» άλλων έργων, κυρίως προσαρμογών, καθώς η γγ Αθλητισμού δήλωσε πως δεν δεσμεύεται να τα υλοποιήσει.
Τα έργα αυτά είναι στο εκθεσιακό Κέντρο, στις Αλυκές, στο Κλειστό κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας και το γήπεδο γκολφ στις Νηες!
Ναι για την γνωστή "αμαρτωλή" επένδυση μιλάνε.
Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, ας διαβάσουν εδώ http://magnitis.blogspot.com
Τώρα θέλουν να την χρηματοδοτήσουν κιόλας απ' τα κονδύλια των Μεσογειακών!»