Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Μέσα σε ένα χρόνο, είχαμε τόσα κρούσματα όσα στη 10ετία

Δυστυχώς η προχθεσινή ανάρτηση του greek-olympics για δύο νέα κρούσματα ντόπινγκ επιβεβαιώθηκε. Ο Γιώργος Γκίνης από την ποδηλασία αν και είναι στην κατηγορία μάστερ, κάτι σαν τους βετεράνους βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος δρόμου (Μάστερς 30 ετών και άνω), που έγινε στις 9 Μαίου 2009 στη Βοιωτία.
Μόνο οι αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί τον τελευταίο χρόνο πρέπει να ξεπερνούν σε αριθμό όλους όσους «πιάστηκαν» μέσα στη 10ετία.
Το γεγονός είναι λυπηρό και έρχεται να προστεθεί σε μία λίστα με πολλά θετικά δείγματα για Έλληνες αθλητές, κάτι μη σύνηθες για την πραγματικότητα στη χώρα μας.
Το φαινόμενο του ντόπινγκ στην Ελλάδα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Άρση βαρών, ποδόσφαιρο, ποδηλασία, στίβος, είναι μερικά από τα αθλήματα που αθλητές τους έχουν βρεθεί θετικοί μετά από ελέγχους και επανελέγχους σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα σε ένα χρόνο.
Τα πολλά κρούσματα δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά.
Κάτι άλλο πρέπει να κάνει η Πολιτεία, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το ΕΣΚΑΝ, οι Ομοσπονδίες, ακόμα και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αν θέλουμε να μειώσουμε το φαινόμενο.
Το μόνο σίγουρο απ’ όσα έχουν κάνει οι παραπάνω φορείς είναι ότι απέτυχαν. Δεν το λέμε με κριτική διάθεση. Ακόμα και να ξέρεις ότι απέτυχες είναι καλό γιατί πολύ απλά τώρα πρέπει να κατάλαβαν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν.
Αυστηρότητα στις ποινές, περικοπές κινήτρων ήταν ο εύκολος δρόμος που δεν απέδωσε.
Άλλωστε η τιμωρία δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά. Όσοι έχουν παιδιά το γνωρίζουν αυτό καλύτερα απ’ όλους τους άλλους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι αθλητές είναι παιδιά, πρέπει να τους εξηγήσουν, να τους βάλουν υπό την προστασία τους όταν οι «σειρήνες» τους καλούν και να πιάσουν τους πραγματικούς ενόχους, αυτούς που εμπορεύονται ουσίες και όνειρα.
Το πρόβλημα του ντόπινγκ αφοράς όλους μας. Για αυτό και δεν είναι λίγες οι αναφορές του greek-olympics στο θέμα. Περισσότερες από 40 αναρτήσεις από την αρχή του χρόνου για το ντόπινγκ χωρίς να μένουμε μόνο στην κριτική.
Προτάσεις υπάρχουν.
Αν θέλουν οι αρμόδιοι ας τις αναζητήσουν…