Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Ψέμα η "προίκα" των 9 εκατ. ευρώ που άφησε ο Κυριακού

Πέρασαν 100 ημέρες από την εκλογή του Σπύρου Καπράλου στην προεδρεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θέλησε σήμερα όχι να κάνει τον πρώτο «μίνι απολογισμό» όπως κάνουν στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως να απαντήσει στον Μίνωα Κυριακού για όσα είχε πει αποχωρώντας στις 10 Φεβρουαρίου.
Ας ξεκινήσουμε από το ταμείο. Έψαξε από εδώ, έψαξε από εκεί για τα 9 εκατ. που είπε ο Μίνωας Κυριακού ότι άφησε, αλλά...
Τα 9 εκατ. ευρώ "προίκα" δεν βρέθηκαν.
Όχι, λεφτά άφησε, αλλά μόλις 3.9 εκατ. ευρώ.
Αυτό μάθαμε σήμερα δια στόματος Καπράλου:
«Στα ταμεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν βρέθηκαν 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά 4.9 εκατομμύρια. Από αυτά τα χρήματα, το ένα εκατομμύριο ανήκει σε εταιρεία η οποία το είχε διαθέσει για τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Συμπερασματικά, το ποσό που έχουμε στη διάθεσή μας για τη λειτουργία της ΕΟΕ είναι 3.9 εκατομμύρια ευρώ».
Αντίθετος είναι ο κ. Καπράλος και με την περικοπή των προνομίων και ετοιμάζει δική του πρόταση: «Στο παρελθόν, τα προνόμια στους αθλητές δίνονταν πολύ απλόχερα. Τώρα η Πολιτεία πήρε απόφαση να κοπούν. Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε με το ένα μέτρο, ούτε και με το άλλο. Θα κοιτάξουμε ώστε να καταθέσουμε σειρά προτάσεων έτσι ώστε να βρεθεί μια μέση λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αφού είναι γεγονός ότι οι αθλητές χρειάζονται προνόμια, όχι όμως υπερβολικά».
Εξασφάλισε από τώρα χρήματα για την Ολυμπιακή προετοιμασία αντίθετα δηλαδή με τη διοίκηση Κυριακού που βρήκε λεφτά τα δύο τελευταία χρόνια πριν από το Πεκίνο. «Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ Παπαθανασίου και Ιωαννίδης, 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επιχορήγηση του τετραετούς κύκλου της προολυμπιακής προετοιμασίας εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα δοθούν εντός του 2009. Ακόμη χαιρετίζουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, εγκρίθηκε τόσο νωρίς από την Πολιτεία ο ετήσιος προϋπολογισμός των αθλητικών ομοσπονδιών και πλέον, όλοι έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίζουν το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης τους, για το 2009, αλλά και να λειτουργήσουν καλύτερα θέτοντας τέλος σε σχετικά προβλήματα του παρελθόντος».
Για τα κριτήρια, το μοίρασμα των χρημάτων θα αποφασίσει αύριο η Ολομέλεια αφού το σχέδιο είναι έτοιμο.
Για το ντόπινγκ θα συνεχίσουμε τους ελέγχους: «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τη φωνή μας, με όλους όσοι επιθυμούν καθαρό αθλητισμό. Για τους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα όλοι οι αθλητές θα περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ και όσοι αποτύχουν δεν θα μπουν στο αεροπλάνο για την Ιταλία. Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκής Ημέρες Νεότητας, θα γίνουν ενδεικτικά κάποιοι έλεγχοι».
Τέλος για την επικοινωνία, σε λίγες ημέρες θα λειτουργεί η ιστοσελίδα που είναι «νεκρή» εδώ και μήνες, ενώ όπως είπε ο κ. Καπράλος «αναβάθμισαν την επικοινωνία» με νέα λίστα διαπιστευμένων.
Όπως είδατε δεν σχολιάσαμε τίποτε, όμως εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν είναι επικοινωνία. Είναι ενημέρωση. Η επικοινωνία είναι άλλο πράγμα και δεν θα το κάνει η ΕΟΕ. Μία λίστα δεν λύνει το πρόβλημα της ασυνέπειας στην ενημέρωση και της αδυναμίας στήριξης των θέσεων της ΕΟΕ.
Ας είναι όμως.
Μόλις 100 ημέρες πέρασαν.
Χρόνος να διορθώσουν τα πράγματα υπάρχει…