Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Αν κάνει μήκος, ο Μπολτ ακολουθεί τα χνάρια των Όουενς - Λιουις

Η ιστορία του αθλητισμού μας έχει δείξει ότι αθλητές που έγραψαν ιστορία στα σπρίντ, όπως ο Τζέσε Όουενς και ο Καρλ Λιούις τα πήγαιναν εξίσου καλά και στο μήκος.
Και το ερώτημα που βάζει το greek-olympics.blogspot.com, είναι αν ο Ουσέιν Μπλοτ θέλει να γίνει ένας θρύλος του αθλητισμού όπως οι αθλητές που αναφέραμε πιο πάνω.
Είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο στα 100μ. και τα 200μ., έχει κερδίσει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο Πεκίνο, είναι 23 ετών, έχει το μέλλον μπροστά του, όμως θα τα καταφέρει;
Θα… καταφέρει να κερδίσει τέσσερα χρυσά όπως οι Όουενς και Λιούις, χρυσά δηλαδή σε 100μ. 200μ. μήκος και 4χ100μ.
Τα τρία από τα τέσσερα είναι αγωνίσματα που τα… έχει, είναι στις δυνατότητές του και όπως δείχνουν οι χρόνοι ακόμα και μετά από τρία χρόνια πολύ δύσκολα θα τρέχει άλλος αθλητής σε 9.58 και 19.19.
Το μήκος λοιπόν είναι το νέο αγώνισμα του Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός έχει περίπου 1.060 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών στο Λονδίνο και τη μεγάλη πρόκληση που τον περιμένει. Εκεί όχι μόνο θα πρέπει να υπερασπιστεί τους τίτλου του Πεκίνο, αλλά να αποδείξει ότι συγκαταλέγεται στους θρύλους των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πόσο μπορεί να κάνει στο μήκος; Απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε.
Ίσως και πάνω από τα 9 μέτρα. Είναι και αυτό κίνητρο για τον αθλητή φαινόμενο να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που περνά τα 9 μέτρα στο μήκος. Μία πρόκληση πολύ καλύτερη από το να αγωνιστεί στο Αμερικάνικο Φούτμπολ όπως έλεγε ότι θέλει να δοκιμάσει.
Και το έχει καταλάβει. Στη Ζυρίχη δήλωσε δήλωσε ότι θα δοκιμάσει να δει τι επίδοση μπορεί να κάνει, αφού δεν έχει ασχοληθεί με το μήκος από τότε που ήταν στο σχολείο.
Το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος έχει ο Μάικ Πάουελ με 8.95 από το 1991 και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τόκιο. Μάλιστα τότε είχε κερδίσει τον Καρλ Λιούις, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 8.90 από τους Ολυμπιακούς του Μεξικό (1968) και τον Μπομπ Μπίμον.