Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Καλή η στατιστική, αλλά δεν έχει… πόδια για να τρέξει σε 9.21(!)

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει μία στατιστική έρευνα σχετικά με το πόσο μπορεί γρήγορα μπορεί να τρέξει ένας άνθρωπος τα 100μ.
Το greek-olympics επίσης διάβασε και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που έσπευσαν να κάνουν αναλύσεις και να διατυπώσουν άποψη.
Όμως δυστυχώς η στατιστική δεν… τρέχει.
Τρέχουν οι αθλητές και μάλιστα υπό συνθήκες «καθαρότητας».
Ωραία τα νούμερα και οι επιδόσεις για 9.21 (!) που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές από την Ολλανδία, όμως στηρίζονται σε μία θεωρία της στατιστικής που ονομάζεται «ακραία γεγονότα» και δεν περιλαμβάνει ούτε χρονικό ορίζοντα, ούτε άλλους παράγοντες.
Αφήστε δε που η συγκεκριμένη θεωρεία εφαρμόζεται στα χρηματοοικονομικά και ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο.
Πιο χρήσιμη θα ήταν μία θεωρία με βάση την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, παρά του στατιστικού… ακραίου.
Απλά οι αριθμοί… πουλάνε και τα όσα υποστηρίζουν βρήκαν υπόβαθρό σε κάποιες από τις προκλήσεις του ανθρώπου όπως, πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ένας άνθρωπος, πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει, πόσο μακριά μπορεί να πάει, πόσο μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στατιστικής Τζον Άινμαλ και το συνεργάτη του Σάντερ Σμιτς, υπολόγισαν ότι μέχρι τα 9,51 δευτερόλεπτα, δηλαδή 18 εκατοστά του δευτερολέπτου, στο άμεσο μέλλον, για τους άνδρες και στα 10.33 για τις γυναίκες που έχουν μείνει λίγο πίσω, ενώ δεν αποκλείουν τα παγκόσμια ρεκόρ να διαμορφωθούν σε 9,21και 9,88 αντίστοιχα.
Όσο για τα παγκόσμια ρεκόρ, ο Ουσέιν Μπόλτ (φωτό) έτρεξε τα 100μ. σε 9.69 πριν από περίπου έναν χρόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόνιερ σε 10.49 το 1988.
Δεν μένει παρά να δούμε πότε θα επαληθευτεί η θεωρία τους.