Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Όταν τα ελληνικά media καταπίνουν την… κάμηλο

Kαι ξαφνικά όπως συμβαίνει στην Ελλάδα έγινε μείζον θέμα η δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ για τα περί «επιστροφής των Ολυμπιακών στο σπίτι τους».
Είναι μία από τις γνωστές υπερβολές των ελληνικών media. Θίχτηκαν ορισμένοι γιατί ο πρόεδρος της ΔΟΕ… ξέχασε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν και αναβίωσαν στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να το καπηλευτεί κανείς. Το γνωρίζουν όλοι. Όμως όταν δεν έχουμε κάτι άλλο σοβαρό να ασχοληθούμε ψάχνουμε… αφορμές.
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν Ζακ Ρογκ για να πει που βρίσκεται το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση. Από την άλλη δεν είναι να δυνατόν να μην αναγνωρίζουμε τη συμβολή και άλλων χωρών σε αυτό που είναι σήμερα οι Ολυμπιακοί.
Και επειδή ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος θέλησε να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα μίλησε με εκπροσώπους της ΔΟΕ που έδωσαν εξηγήσεις: «O πρόεδρος Ρογκ κατέστησε σαφές ότι, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών.
Αλλά χτες στο λόγο του στην τελετή έναρξης είπε ότι η Βρετανία είναι «το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού» όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ’ αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων».
Εμείς σαν Έλληνες πρώτοι πρέπει να αναγνωρίζουμε και τη συμμετοχή των άλλων χωρών σε αυτό που σήμερα ονομάζεται «σύγχρονος αθλητισμός». Ας μην ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε αφορμή στο κάθε τι και να σταματήσουμε αυτή την υπερβολή που μας οδηγεί πολλές φορές να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο.