Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Ντοπέ ο Χονδρουκούκης, αιχμές για… σαμποτάζ

Σα βόμβα έσκασε η είδηση ότι ο άλτης του ύψους Δημήτρης Χοχδροκούκης μία από τις ελπίδες για ένα μετάλλιο στο Λονδίννο, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, λίγα λεπτά πριν την επίσημη είσοδο της Ολυμπιακής Ομάδας στο Ολυμπιακό Χωριό.
Την επιβεβαίωση έκανε ο πατέρας του Κυριάκος Χονδροκούκης, παλιός αθλητής και αυτός στο ύψος και προπονητής του. Ο αθλητής βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της ουσίας «στανοζονόλης» σε αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ από τη WADA, Το α’ δείγμα είναι θετικό και τώρα αναμένεται και η ανάλυση του δεύτερου, που απλά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις επιβεβαιώνει τη χρήση της ουσίας.
Πάντως ο προπονητής και πατέρας του, σε ανακοίνωσή του, αφήνει υπόνοιες για σαμποτάζ, μιλώντας για χρήση μίας ουσίας που πλέον είναι η πρώτη που ανιχνεύουν τα εργαστήρια, αλλά και σε μία περίοδο που ο Δημήτρης είναι στο μικροσκόπιο των ελέγχων μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε φέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.
Η ανακοίνωση του Κυριάκου Χονδροκούκη:
Αξιότιμοι έλληνες φίλαθλοι,
Παίρνουμε την πρωτοβουλία αφού ενημερωθήκαμε σήμερα και εμείς από την ΙΑΑΦ μέσω του ΣΕΓΑΣ 26.7.2012, ότι σε έλεγχο αντιντόπινγκ που υποβλήθηκε ο υιός μου και αθλητής μου Δημήτρης Χονδροκούκης, διαπιστώθηκε ότι το α’ δείγμα του ήταν θετικό στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη. Αυτή την ανακοίνωση την κάνουμε για να μην διαχέεται για τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Αποστολής η οποιαδήποτε υποψία.
Παρά το γεγονός ότι θεωρούμε την είδηση αυτή είναι εξωπραγματική, εντούτοις δεν έχουμε καμιά διάθεση να αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα του εν λόγω ελέγχου. Απεναντίας δώσαμε ήδη εντολή να εξεταστεί και το β’ δείγμα, διατηρώντας όμως την επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να στείλουμε τα δύο δείγματα προς εξέταση και σε άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο.
Είναι γνωστές οι θέσεις μου στο χώρο του στίβου, πως για πολλά χρόνια είμαι απέναντι στην λήψη απαγορευμένων ουσιών. Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να πάρουμε το οτιδήποτε.
Το παράδοξο της χρήσης μιας τόσο εύκολα ανιχνεύσιμης απαγορευμένης ουσίας από έναν προσφάτως παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών, και μάλιστα προεόρτια των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ πως είναι εξόφθαλμα αυτονόητο.
Σε αυτό το παράδοξο, θα αγωνιστώ, θα αγωνιστούμε, να απαντήσουμε, να διαπιστώσουμε τί ακριβώς συνέβη, αφενός για εμάς ως οικογένεια και αφετέρου για το φίλαθλο κόσμο που με τόση αγάπη αγκάλιασε τον Δημήτρη. Η είδηση αυτή έχει συγκλονίσει την οικογένεια μου και παρακαλώ θερμά τα Μέσα αλλά και την κοινή γνώμη, προτού προβείτε σε μια εκ προοιμίου καταδίκη του Δημήτρη να σεβαστείτε την προσπάθεια μας να βρούμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα αυτονόητες.
Ο Δημήτρης δεν θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφήνοντας ανεκπλήρωτο ένα όνειρο ζωής.
Από την πλευρά μου, και μέχρι τουλάχιστον να τελειώσει αυτή η περιπέτεια που συγκλόνισε τον Δημήτρη και την οικογένεια μας, με την παρούσα υποβάλω την παραίτηση μου από την θέση του τεχνικού συμβούλου ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ ευχαριστώντας την Διοίκηση που με τίμησε για 14 συναπτά έτη.
Εύχομαι από καρδίας επιτυχία στους λοιπούς αθλητές της Ελληνικής αποστολής
Με τιμή
Κυριάκος Χονδροκούκης