Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κόντρα και σε πολιτικό επίπεδο για τη… ξεφτίλα

Όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, μετά την κατακραυγή ακολουθεί πολιτική αντιπαράθεση όπου κανείς δεν φταίει. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση των Μεσογειακών Αγώνων που τους πήραν από το Βόλο και που η Οργανωτικής Επιτροπή δεν έχει επίσημη ενημέρωση, όμως τα κόμματα, νυν και πρώην υπουργοί τσακώνονται και μεταθέτουν όπως πάντα τις ευθύνες στους άλλους.
Προειλημμένη χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την απόφαση της αρμόδιας διεθνούς επιτροπής να αφαιρέσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 από τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως δεν έγινε δεκτός ο εξορθολογισμένος προϋπολογισμός για τους αγώνες.
Όπως σημειώνει, δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση αυτή ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή, «μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας».
O αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος (φωτό) αποκάλυψε πως η αρμόδια διεθνής επιτροπή είχε ήδη έτοιμες τρεις υποψηφιότητες.
«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για "φιέστες"» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ και της ΔΕΜΑ τον Ιανουάριο του 2009, προβλέποταν μεταξύ άλλων η ενοικίαση 250 αυτοκινήτων με τους οδηγούς τους, εκτός από τα 250 λεωφορεία για τις μετακινήσεις αθλητών, προπονητών, κριτών/διαιτητών κλπ., κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων του συνόλου των αθλητών, των συνοδών και επισήμων που απαρτίζουν τις αποστολές των χωρών, δωρεάν παροχή οκτώ κατοικιών στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ).
Η κυβέρνηση διαμηνύει ακόμη πως απαίτησε να δημιουργηθούν οι συνθήκες καθιέρωσης της Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού με τη δημιουργία υποδομής για να γίνει η περιοχή κέντρο προσέλκυσης κρουαζιέρας - μετά και την άρση του καμποτάζ καθώς και δυνατότητες αθλητικού, συνεδριακού, καταδυτικού, θρησκευτικού, περιπατικού και αγροτουρισμού.
Στον εξορθολογισμό του κόστους στάθηκε με δήλωσή του και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα μπορούσε παρά τη μείωση του προϋπολογισμού να πραγματοποιήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες.
«Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μειωμένο κόστος εξασφαλίζοντας παράλληλα προβολή αλλά και οφέλη για την Θεσσαλία. Παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης και την παροχή εγγυήσεων για τη διεξαγωγή αξιοπρεπέστατων Μεσογειακών Αγώνων, στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών που διανύει η ελληνική οικονομία, η απόφαση της ΔΕΜΑ, όπως φάνηκε, ήταν προειλημμένη. Υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, όπου οι πολίτες συνδράμουν κάνοντας θυσίες, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για σπατάλες και πολυτέλεια», σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του.

Θ. Νάκος: Προφάσεις εν αμαρτίαις
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας απαντάνε πως εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αποκλειστική ένσταση της ΔΕΜΑ, που οδήγησε και στην αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων ήταν η μη κατασκευή του χωριού των αθλητών.
«Εμείς συμφωνήσαμε να γίνει εκλογίκευση υπό το φως των νέων οικονομικών δεδομένων. Έγινε και καταργήθηκαν τα περιττά έξοδα. Τα αθλητικά έργα ήταν κατά 90% έτοιμα. Απέμενε μόνο το κωπηλατοδρόμιο και οι εγκαταστάσεις για την ιστιοπλοΐα. Όλα τα παράπλευρα έργα είχαν αφαιρεθεί από σχέδια, όπως πχ του τραμ», υποστήριξε στο naftemporiki.gr ο βουλευτής Μαγνησίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Νάκος.
«Οι αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αστείες. Όλος ο καυγάς έγινε για το χωριό των αθλητών, που αποτελούσε κύρια προϋπόθεση για τη ΔΕΜΑ».
«Ο κ. Παύλος Γερουλάνος είναι προφανές πως δεν ήθελε τους αγώνες και έβαζε τους υφυπουργούς του και την κυρία Γκερέκου και τον κύριο Νικητιάδη να λένε το αντίθετο. Όμως ο ίδιος απέφευγε να δηλώσει ότι όντως οι αγώνες θα γίνουν. Εγώ είχα καταθέσει και σχετική επερώτηση στη Βουλή πριν τις δημοτικές εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Νάκος.
Αναφορικά με το κόστος της κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το υπολόγισε κοντά στα 100 εκ. ευρώ, τονίζοντας όμως πως δεν είχε γίνει προϋπολογισμός για το έργο.
«Είχαν βρεθεί και οι χώροι για την κατασκευή του. Το 65% θα χτιζόταν στον Βόλο σε οικόπεδα που παραχωρούσε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και το 35% στη Λάρισα σε οικόπεδα του Δήμου. Το έργο θα κόστιζε περίπου 100 εκ. ευρώ, όμως θα έμενε στις πόλεις, όπως έμεινε και στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων».

ΛΑΟΣ: Ντροπή για την Ελλάδα
«Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013», σχολιάζει ο ΛΑΟΣ.
«Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο ΛΑΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους λαθρομετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λεφτά αμέσως». «Για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη λεφτά δεν υπάρχουν», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η απόφαση, θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατακραυγή
«Πολύ σύντομα διαψεύστηκαν οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων - δήθεν - εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
Κρίνει επίσης θετική για τη χώρα την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να πάρει πίσω τους Μεσογειακούς αγώνες, γιατί, όπως υποστηρίζει, «η οικονομία της χώρας και οι εργαζόμενοι θα γλυτώσουν ένα δυσβάσταχτο κόστος, σε μια περίοδο που μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η κοινωνία οδηγείται στην ανέχεια και οι πολίτες κάτω από τα όρια της επιβίωσης».
Συμπληρώνει ωστόσο ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή αν είχε αποφασίσει να σταματήσει εγκαίρως την μικροκομματική πολιτική της».

Ντ. Μπακογιάννη: Ανεπανόρθωτα έκθετη η Ελλάδα
Για «πρωτοφανή απόφαση στα χρόνια του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας» κάνει λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατηγορεί την κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών με τη ΔΕΜΑ» και τονίζει πως «έτσι οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις προς το Θεσσαλικό λαό λίγους μήνες πριν για δήθεν στήριξη του οράματος των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα».