Και μετά τους Ολυμπιακούς, τι;
Αυτό το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους στην Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά, την περιφέρεια που πριν από περίπου 10 μήνες διοργάνωσε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ.
Οι Καναδοί δαπάνησαν περίπου 580 εκατ. δολ. για να χτίσουν και για να ανακατασκευάσουν εγκαταστάσεις που αν και μερικές από αυτές παραμένουν σε χρήση, πολύ δύσκολα πιστεύουν ότι θα είναι ανταποδοτικές.
Και όλα αυτά σε μία πολύ υπόδειγμα για όσους έχουν πάει, αφού το Βανκούβερ παρά το κρύο, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας των ψυχρών ρευμάτων που έρχονται από τον Ειρηνικό είναι μία από τις πόλεις που αξίζει κάποιος να ζει.
«Το Βανκούβερ, διαθέτει τις εγκαταστάσεις στον κόσμο» υποστηρίζει ο Τζον Φάρλονγκ, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του 2010 και αυτό είναι ένα δίκαιο για τους φορολογούμενους που όμως θα πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο για την καθημερινή χρήση. «Ακολουθήσαμε – λέει ο Φάρλονγκ – αντίθετο σχεδιασμό από τους Ιταλούς (Τορίνο 2006) όπου αρκετές εγκαταστάσεις μετά τους Αγώνες διαλύθηκαν».
Όλα είναι προς χρήση με το ανάλογο αντίτιμο. Ακόμα και η πίστα των ελκήθρων, μία από τις πιο επικίνδυνες που υπάρχουν και που στοίχησε τη ζωή του Γεωργιανού Νόνταρ Κουμαριτοσβίλι. Με 130 δολάρια μπορείς να κάνει δύο βόλτες με σκέλετον ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη, ενώ με 149 δολάρια η κατάβαση είναι στην πίστα του μπομπλεϊ.
Όμως ακόμα και έτσι πιστεύουν ότι πολύ δύσκολα θα κάνουν απόσβεση.
Μοναδική σωτηρία θα ήταν οι μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμια πρωταθλήματα για τα χειμερινά σπορ, όμως αυτό είναι κάτι δύσκολο πλέον αφού αρκετά από αυτά έγιναν με τη μορφή προ-Ολυμπιακών δοκιμών, πριν από το 2010 δηλαδή, ενώ τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ευρώπη και στο Σότσι, την πόλη που θα διοργανώσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2014.