Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝ: Να επιστραφούν οι Μεσογειακοί - το παραμύθι τελείωσε

Σε μία απίστευτη κίνηση προχώρησε ο ΣΥΝ. Με ανακοίνωσή του το αθλητικό τμήμα του Συνασπισμού ζητά να επιστραφούν οι Μεσογειακοί που θα κοστίσουν κατά την άποψή τους περίπου 135 εκατ. ευρώ. Μάλιστα προτείνουν τα χρήματα να δοθούν στον αθλητισμό που έχει περικόψει η πολιτεία κατά 70 εκατ.
Είναι αλήθεια οξύμωρο να δίνεις για μία διοργάνωση υποβαθμισμένη κατά γενική ομολογία τόσα χρήματα, αν και δεν θα είναι μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα, αφού ποτέ κανένας προϋπολογισμός δεν ακολουθήθηκε, τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες, αλλά και στην ολυμπιακή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 είναι ελάχιστη.
Η ανακοίνωση του ΣΥΝ:
«Από τη προχθεσινή σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιμένει στη διοργάνωση των άχρηστων Μεσογειακών Αγώνων του 2013 σε Βόλο και Λάρισα, με κόστος 135 εκατ. ευρώ.
Τη ίδια στιγμή υλοποιούνται οι όροι του μνημονίου στον αθλητισμό με περικοπή άνω του 35% των ετήσιων δαπανών για τον αθλητισμό (70 εκατ. ευρώ). Καταργούνται οι ενισχύσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία, κλείνουν τα αθλητικά σχολεία, υποβαθμίζεται η φυσική αγωγή, εξαφανίζονται τα προγράμματα «αθλητισμού για όλους».
Η αντιφάσεις είναι ξεκάθαρες: η κρατούσα λογική της κυβέρνησης της τρόικας, ενώ απορρίπτει τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλητισμού, ενισχύει την οικονομική του διάσταση ως εργαλείο άντλησης υπερκερδών για συγκεκριμένα συμφέροντα. Όταν μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η κοινωνία οδηγείται στην ανέχεια και κάτω από τα όρια της επιβίωσης, ούτε σκέψη δεν μπορεί να γίνεται για φιέστες και Μεσογειακούς αγώνες.
Επιπλέον, οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων - δήθεν - εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας έχουν καταρρεύσει. Όλα τα συνοδευτικά έργα υποδομών που υποτίθεται ότι θα γίνονταν, (πχ. Προαστιακός σιδηρόδρομος, Μεσογειακό χωριό για εργατικές οικογένειες, ρυμοτομικές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις κλπ) μπήκαν στο χρονοντούλαπο. Κανένα από αυτά τα έργα δεν πρόκειται να γίνει σε ολόκληρη την περιφέρεια. Πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα για την κατασπατάληση πόρων για να περάσουν καλά τα μέλη της Μεσογειακής «οικογένειας» και οι εταιρείες τους.
Κανένας σοβαρός κοινωνικός λόγος δεν υπάρχει για να διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 στην Ελλάδα. Μόνο λόγοι εξυπηρέτησης γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο ΣΥΝ ξανα-δηλώνει την αντίθεσή του στη διοργάνωση των αγώνων. Τα 135 εκατ. ευρώ που πρόκειται να κατασπαταληθούν να επιστραφούν στον ελληνικό αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία και άλλες κοινωνικές πρόνοιες. Να δοθούν για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Θεσσαλίας σε κοινωνικές υποδομές.
Να επιστραφούν οι αγώνες στους ιδιοκτήτες τους!»