Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ρογκ: Οι Ολυμπιακοί δεν είναι μόνο χρήμα

Πέρασαν αρκετές ημέρες από την απόφαση της ΔΟΕ να αναθέσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όμως η κριτική δεν έχει σταματήσει.
Θα πείτε κάπου είναι λογικό αυτό, αφού οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα είναι οι νικητές επιστρατεύοντας ακόμα και τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως έμειναν πρώτοι εκτός μάχης.
Για αυτό και ο Ζακ Ρογκ, πρόεδρος της ΔΟΕ θέλησε λίγο να ταράξει τα νερά και να παραδεχθεί εμμέσως ορισμένες αλήθειες.
«Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γινόντουσαν μόνο για τα λεφτά τότε το Σικάγο θα είχε κερδίσει» είπε ο Ζακ Ρογκ και εδώ αρχίζουν οι παραδοχές. Παραδοχές του τύπου ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν ή καλύτερα πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της ΔΟΕ μέσα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς και πιέζουν για τα συμφέροντα τους.
Το ότι πληρώνουν τα περισσότερα είναι γνωστό και φαίνεται και από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της ΔΟΕ. Όμως το να αφήνει να εννοηθεί ότι ασκούνται «πιέσεις» είναι κάτι πολύ σοβαρό. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι χορηγοί το κάνουν επειδή κερδίζουν προβολή και αντισταθμιστικά οφέλη από την εμπλοκή τους και όχι για να «πιέζουν».
Η απόφαση της ΔΟΕ για το Ρίο ντε Τζανέιρο πίκρανε και τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, το τέως πρόεδρο της ΔΟΕ από την Ισπανία που πήγε για να υποστηρίξει Μαδρίτη, όμως αν και έφτασε στον τελικό γύρο έχασε. Ο Χουάν Αντόνιο Σαμαρανκ που παρέδωσε τα ηνία του Ολυμπιακού Κινήματος το 2001 χαρακτήρισε την απόφαση των «φίλων» του στη ΔΟΕ «λάθος».
Πάντως για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη που είχε για πολλούς από αυτούς που ηγήθηκαν της υποψηφιότητας του Σικάγο. Μιλούσαν για τελική μάχη με το Ρίο και πήραν μόλις 18 ψήφους στον πρώτο γύρο και... έφυγαν.
Δεν είναι απλά μία ήττα, ήταν πανωλεθρία για τις ΗΠΑ.