Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Οι Ολυμπιακοί το 2016 στο Ρίο σε ρυθμούς… σάμπα

Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Βραζιλία κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα γίνουν στην Ήπειρο της Νοτίου Αμερικής. Αυτό αποφάσισε η 121η Σύνοδος της ΔΟΕ και ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρός της Ζακ Ρογκ.
Από το 1894 που συγκροτήθηκε η ΔΟΕ και ανέθεσε τους 1ους Ολυμπιακούς στην Αθήνα έχουν περάσει 115 χρόνια, για να έρθει και πάλι η ΔΟΕ με μία ιστορική απόφαση να αναθέσει τους Αγώνες το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο που θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να γιορτάσει τα 120 χρόνια από το 1896.
Η Βραζιλία ήταν το φαβορί όλο αυτό το διάστημα, όμως εργαζόταν μεθοδικά και αδιάκοπα για το μεγάλο σκοπό. Επικεφαλής ο πρόεδρος της χώρας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που στήριζε διαρκώς την προσπάθεια του Ρίο σε όλες τις επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών, ακόμα και κατά τη διάρκεια των Συνόδων του G8.
Η χώρα της σάμπα και του καφέ με το πιο διάσημο καρναβάλι θα διοργανώσει σε 7 χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οικονομικά το σχεδιο των Αγώνων είναι απόλυτα εξασφαλισμένο και ενταγμένο σε μία γενικότερη ανάπτυξη του Ρίο ντε Τζανέιρο που θα κοστίσει πολλαπλάσια από τη διοργάνωση.
Οι Ολυμπιακοί είναι η δεύτερη μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει στη Βραζιλία. Και αυτό γιατί σε περίπου πέντε χρόνια, το 2014 η χώρα θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ στο ποδόσφαιρο με τη «σελεσάο» να παίζει εντός έδρας.
Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Βραζιλία με το Ρίο διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άλλες δύο ήταν για τους Αγώνες το 2004 και το 2012, όμως η υποψηφιότητά του Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν κατάφερε να φτάσει στο τελικό στάδιο της ψηφοφορίας.
Όσο για τις ΗΠΑ και το Σικάγο παρά την αντεπίθεση των τελευταίων ημέρων, αλλά και την παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να πείσει τα μέλη της ΔΟΕ. Όχι μόνο δεν πήρε τους Ολυμπιακούς, αλλά έφυγε εκτός ψηφοφορίας από τον πρώτο γύρο.
Στη δεύτερη ψηφοφορία το Τόκιο τέθηκε εκτός μάχης και στο τέλος έμεινε το Ρίο με τη Μαδρίτη.