Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Το Ρίο διαμαρτύρεται στη ΔΟΕ για τη Μαδρίτη

Mία ημέρα πριν από την απόφαση της ΔΟΕ για την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, οι εκπρόσωποι του Ρίο ντε Τζανέριο έκαναν έγγραφα παράπονα σε βάρος της Μαδρίτης.
Αφορμή για τη διαμαρτυρία που θα έχει κόστος για την Ισπανική πόλη, η δήλωση του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας και προέδρου της ομοσπονδίας στίβου, Χοσέ Μαρία Ορντιοθόλα ότι το «Ρίο είναι η χειρότερη πόλη του κόσμου».
Βέβαια αν και έσπευσε η πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιότητας Μερσέντες Κόγκεν να απολογηθεί, υπενθυμίζοντας ότι επί τρία χρόνια υπήρχε ένα δίκαιο παιχνίδι από την πλευρά της Μαδρίτης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τιμωρία από την επιτροπή Θεσμών της ΔΟΕ.
Πάντως το Ρίο συγκεντρώνει τις τελευταίες ημέρες τα πυρά. Πριν από δύο ημέρες αρνητικές τοποθετήσεις είχαν κάνει και από την πλευρά του Σικάγο, όμως δεν κατέθεσαν τότε έγγραφη διαμαρτυρία.
Η υποψηφιότητα του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι φαβορί στην κούρσα των τεσσάρων πόλεων και όλοι θέλουν να την πλήξουν ώστε να αποκομίσουν οφέλη. Το Σικάγο έχει κάνει μεγάλη αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί στην Κοπεγχάγη αύριο και θα συναντηθεί με πολλά μέλη της ΔΟΕ, τους εκλέκτορες δηλαδή, σε μία προσπάθεια να τους πείσει.
Οι Βραζιλιάνοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα… χέρια. Στην πρωτεύουσα της Δανίας θα είναι και ο δικός τους πρόεδρος Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που θα κάνει και αυτός ακριβώς την ίδια δουλειά. Οι Βραζιλιάνοι έχουν επιστρατεύσει στην αποστολή τους και τον μεγάλο Πελέ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ισπανία με τον Βασιλιά Χουάν Κάρλος, αλλά και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιούκιο Χατογιάμα.