Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Μετά την «Ώρα της Γης», το συνέδριο της ΔΟΕ για το περιβάλλον

Όλοι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία που παίζει το περιβάλλον στη ζωή μας. Σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς μας όλα εξαρτώνται από το περιβάλλον. Οι κλιματικές αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες που μας επηρεάζουν όλους.
Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Εδώ και χρόνια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες πιο «πράσινους» με πολλές δράσεις και ενέργειες που προσπαθεί να περάσει στις πόλεις.
Καθαρή ατμόσφαιρα, εγκαταστάσεις που θα είναι ενταγμένες στο περιβάλλον, σχεδιασμός λειτουργιών με σαφείς προσανατολισμούς είναι ορισμένα από τα θέματα που προωθεί η ΔΟΕ.

Με τίτλο «Ώρα της Γης» η WWF στις 28 Μαρτίου 2009 θέλει να κλείσουν όλοι οι κάτοικοι του Πλανήτη μας τα φώτα για μία ώρα. Αν και πρόκειται για μία συμβολική κίνηση το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο, αφού σε αυτή τη διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Στις 8.30 το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος του Πλανήτη ΓΗ θα είναι… σκοτεινό. Στην Ελλάδα συμμετοχή στη δράση έχουν δηλώσει 180 δήμοι της χώρας, περισσότερες από 115 επιχειρήσεις, 70 σχολεία και 200 τουλάχιστον Blog, Site και Portals, μεταξύ αυτών και το δικό μας.
Το http://greek-olympics.blogspot.com στηρίζει την πρωτοβουλία και για αυτό τις μέρες που απομένουν θα βλέπετε το μπάνερ στην αριστερή πλευρά. Αν και η Ελλάδα είναι μικρή χώρα η μεγάλη κινητοποίηση μας έχει φέρει στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από την Αυστραλία (εκεί γεννήθηκε η ιδέα) και τον Καναδάς. Μόνη της η Ελλάδα είναι το 10% του στόχου της WWF που ήταν η εμπλοκή 1000 πόλεων στον κόσμο.
Και επειδή αναφέραμε ότι ο Καναδάς είναι μία από τις πιο ευαισθητοποιημένες χώρες σε θέματα περιβάλλοντος να σας πούμε ότι την επομένη της «Ώρας της Γης» στις 29 Μαρτίου αρχίζει στο Βανκούβερ το 8ο Διεθνές Συνέδριο για τα Σπορ και το Περιβάλλον που διοργανώνουν από κοινού η ΔΟΕ με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (UNEP) με θέμα: «Η αξιοποίηση της δύναμης τους αθλητισμού για αλλαγή».
Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) ξεκίνησε το 1972 και από το 1994 η ΔΟΕ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με σκοπό να βοηθήσει την αλλαγή της συμπεριφοράς των πόλεων, αλλά και της νοοτροπίας γενικότερα.
Μην ξεχνάτε ότι ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη απήχηση.
Αυτή τη δύναμη θέλουν όλοι να εκμεταλλευτούν για το καλό του Πλανήτη μας.