Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Ένας δισεκατομμυριούχος για… δήμαρχος του Σότσι

Ούτε στην Ελλάδα δεν θα μας απασχολούσε τόσο. Ο λόγος για την αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών.
Και αν στην Ελλάδα νομίζεται ότι γίνεται χαμός, σε μία άλλη πόλη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η μικρή πόλη στα παράλια της Μαύρης θάλασσας διοργανώνει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 και όπως φαίνεται άνθρωποι που απασχολούν ή απασχόλησαν τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται για τη θέση του Δημάρχου.
Πριν από μερικές μέρες ο Αντρέι Λουγκοβόι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές. Σήμερα ήταν η σειρά του Αλεξάντερ Λεμπέντεφ.
Με μία πρώτη ανάγνωση και οι δύο σας φαίνονται άγνωστοι.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική

Ο Λεμπέντεφ ανήκει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων τη Ρωσία μαζί με τον Αμπράμοβιτς και αρκετούς άλλους. Είναι τραπεζίτης, έχει επενδύσει σε πολλές αεροπορικές εταιρίες μεγάλα ποσά ως βασικός μέτοχος, ενώ πριν πρόσφατα στη λίστα με τις εταιρίες του προσέθεσε τη Βρετανική εφημερίδα «Evening Standard» του Λονδίνου.
Και επειδή στη συγκεκριμένη πόλη τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τόσο για υποδομές όσο και κατασκευές ο Λεμπέντεφ σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να ελέγξει το παιχνίδι.
Ο Δήμαρχος παίζει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο θεσμικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στον τρόπο ανάπτυξης της πόλης και μάλλον ο Λεμπέντεφ έχει τα δικά του… όνειρα για το Σότσι.
Όσο για τον Αντρέι Λουγκοβόι για επιστρέψουμε στις… συστάσεις είναι ο βασικός ύποπτος κατά τη βρετανική αστυνομία για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο. Θα θυμάστε την υπόθεση αφού το θέμα είχε απασχολήσει και τα δικά μας ΜΜΕ.
Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπόρις Νέμτσοφ.