Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Αξιόπιστο γονιδιακό τεστ για το ντόπινγκ από τους Γερμανούς

Πολλές φορές έχετε διαβάσει στο http://greek-olympics.blogspot.com θέματα που αφορούν το ντόπινγκ, τις ουσίες, δηλώσεις πρωταγωνιστών, αλλά και την αμφισβήτηση των διαδικασιών.
Αυτός ο τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού όταν μιλάμε για ντόπινγκ και κατονομάζουμε αθλητές θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έκαναν χρήση είτε το παραδέχονται είτε όχι.
Η αξιοπιστία των ελέγχων από τη μία και οι μέθοδοι ανίχνευσης ουσιών είναι πάντα τομείς κρίσιμοι για τη WADA που θέλει διαδικασίας που δεν θα δέχονται αμφισβήτηση.
Το τελευταίο διάστημα η WADA έχει αλλάξει τη διαδικασία για τους αθλητές που πρέπει μία ώρα την ημέρα να είναι πάντα στη διάθεσή της και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «διαβατήριο γονιδιακού ελέγχου» για κάθε αθλητή που θα τον συνοδεύει σε όλη του την καριέρα και θα… μαρτυρά όλες τις ενέργειες που έχει κάνει.
Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Όμως η επιστήμη καθημερινά κάνει βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση και τα ευρήματα είναι σημαντικά. Στην Κολωνία το εργαστήριο ντόπινγκ εκτός από ελέγχους κάνει και έρευνα πάνω σε νέες μεθόδους και κατάφερε να εντοπίσει στο γονίδιο μία ουσία με το κωδικό όνομα «GW1516» που ευθύνεται για τις παρεμβάσεις.

Ας δούμε πρώτα τι κάνει το γονίδιο και γιατί θέλουν οι αθλητές να το… πειράξουν.
Αυξάνει τον όγκο και την αντοχή των μυών, καθώς και τα ένζυμα με αποτέλεσμα ο αθλητής να κερδίζει ενέργεια από λίπος. Θα ήθελαν λοιπόν κάποιο να… επέμβουν εξωτερικά για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Το γονιδιακό ντόπινγκ, είναι η πρακτική της χρήσης της γενετικής μηχανικής για την τεχνητή ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και από πολλούς θεωρείται ως «η επόμενη μέρα» στο ντόπινγκ.
Ο εντοπισμός έγινε με την μέθοδο της φασματομετρίας της μάζας και όλες οι δοκιμές επιβεβαίωσαν την τεχνητή παρεμβολή στο γονίδιο. Οι δοκιμές πέτυχαν και τώρα το τεστ θα πάρει έγκριση από τη WADA το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε στο Λονδίνο το 2012, και γονιδιακό έλεγχο ντόπινγκ.
Αυτό βέβαια θα είναι μία επανάσταση στη μάχη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Μάλιστα από τα τεστ ανιχνεύθηκε και η ουσία «GW1516» που υπάρχει στη λίστα της WADA όμως τώρα ο έλεγχος θα ενταθεί και πολύ σύντομα θα ακούσουμε νέα για αθλητές που την έκαναν χρήση.
Κάπως έτσι την… πάτησαν και στην άρση βαρών πριν από έναν χρόνο, όταν βρέθηκαν 11 αθλητές να έχουν κάνει χρήση της ουσίας μεθυλτριενολόνης σε έλεγχο της WADA που εξέτασε το εργαστήριο της Κολωνίας, όταν το δικό μας εργαστήριο στην Αθήνα με διαφορά λίγων ημερών τους είχε βρει… καθαρούς.