Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Παρά τις μειώσεις δαπανούμε ακόμα τεράστια – συγκριτικά – ποσά

Λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2010 θα μοιραστούν οι ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων. Η διαδικασία ξεκίνησε από πέρσι όπου έγινε κατηγοριοποίηση ανάλογα με την προσφορά τους, όπως θα έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Δυστυχώς όμως το… μάρμαρο των περικοπών θα πληρώσουν τα αθλήματα της πρώτης κατηγορίας, αυτά δηλαδή που φέρνουν και τις περισσότερες διακρίσεις. Η μείωση σε αυτή την κατηγορία είναι της τάξης του 14%, ενώ στη Β’ κατηγορία 13% και στη Γ’ κατηγορία 10%.
Πάντως παρά τις περικοπές το κόστος εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Συνολικά 24 αθλήματα μοιράζονται 40.345.000 ευρώ, ενώ μόνο τα εννέα της «μεγάλης» κατηγορία θα πάρουν περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε χρήματα για τα υπόλοιπα αθλήματα που θα είναι περίπου 10 εκατ., η επιχορήγηση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και τα άλλα Εθνικά Γυμναστήρια που ανεβάζουν το συνολικό ποσό σε πάνω από 80 ή 90 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Το συνολικό ποσό είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσφορά, όταν οι ΗΠΑ για τα Ολυμπιακά Αθλήματα δαπανούν 100-110 εκατ. ευρώ και κερδίζουν πάνω από 100 μετάλλια μόνο σε θερινούς Ολυμπιακούς.
Δείτε τα επίσημα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για τις τρεις κατηγορίες.