Οι αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από την Ελλάδα μας ταλανίζουν ακόμα. Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε η διοργάνωση στη Βουλή με τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο να αποδεικνύει ότι δεν έχει καταλάβει τι είναι διοργάνωση, πως την αναλαμβάνει κάθε χώρα καθώς και τι είδος σύμβασης υπογράφει κάθε χώρα.
Ο χαρακτηρισμός «ληστρική σύμβαση» αποδεικνύει ότι επί ενάμιση χρόνο δεν έκανε τους σωστούς χειρισμούς, ούτε και διόρισε τους κατάλληλους ανθρώπους. Εκτός και εάν κατάλληλοι για την υπόθεση ήταν ορισμένοι από τους συμβούλους του, που ήταν στο γραφείο στη Μουμπουλίνας και που τους έβαλε ως μέλη στην Οργανωτική.
Όλες οι συμβάσεις για μεγάλες διοργανώσεις είναι «παραχώρησης», τα δικαιώματα κρατούν οι φορείς που τις διαχειρίζονται, η ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς, η ΔΕΜΑ για τους Μεσογειακούς και οι Διεθνείς Ομοσπονδίες Αθλημάτων για τα παγκόσμια πρωταθλήματα και κινούνται όλες στην ίδια λογική. Θέλουν σταθερή γραμμή, ανθρώπους με τους οποίους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, σίγουρες λύσεις και απαντήσεις που δεν μπορούν να αντικρούσουν. Από τα παραπάνω τίποτα δεν είναι να επιδείξει η Ελλάδα.
Από την άλλη θα πρέπει να πούμε ότι σε ότι αφορά το κόστος των Αγώνων, από την πρώτη στιγμή είχαμε διαφωνήσει και με το ποσό που θα δαπανούσε η ΝΔ, αλλά και με τους χειρισμούς. Δυστυχώς λάθη και από τις δύο πλευρές (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) έφεραν τη χώρα στο… διασυρμό.
«Απολύτως λογική» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος την απόφαση της κυβέρνησης να μην συναινέσει σε μια «ληστρική σύμβαση», όπως την χαρακτήρισε, που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την ΔΕΜΑ, για την διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στη Θεσσαλία.
Ακόμα ο κ. Γερουλάνος απέρριψε τις αιτιάσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση και υποστήριξε ότι είναι προσβολή για την Ελλάδα και διασυρμός, να χάνει για 126 εκατομμύρια μια διπλωματική και τουριστική μάχη, που θα την έβαζε στο κέντρο διεργασιών και αποφάσεων στην περιοχή.
«Διασυρμός είναι να λες ότι θα τους πληρώσεις έξι φορές περισσότερο από όσο κόστισε σε άλλες χώρες. Αυτό που πραγματικά προσβάλλει τον Έλληνα πολίτη είναι να μην ξέρει που πάνε τα λεφτά, για ποιο λόγο και με ποια λογική κάνεις τέτοια σπατάλη», αντέτεινε ο κ. Γερουλάνος. Πρόσθεσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματευτεί μια «ληστρική σύμβαση», η οποία μάλιστα προέβλεπε τη δυνατότητα, να μπορούν χωρίς όρους να πάρουν πίσω τους Αγώνες.
Ταυτόχρονα, επέρριψε όλη την ευθύνη ματαίωσης των Αγώνων στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, κάνοντας λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις της και προσθέτοντας ότι «η απόφαση ήταν προειλημμένη γιατί τους πιέζαμε να μειώσουν τον προϋπολογισμό».
«Τι ενόχλησε; Προφανώς τους πατήσαμε κάποιους κάλους. Εμείς δώσαμε επαρκείς εγγυήσεις. Δεν φτάνουν οι εγγυήσεις πέντε υπουργών και του αντπροέδρου; Ο ελληνικός λαός μπούχτισε να βλέπει τα λεφτά να τα πετάνε από το παράθυρο", σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και κατέληξε:
«Τη μάχη θα πρέπει να τη δώσουμε για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό και όχι για τους Μεσογειακούς Αγώνες με τον τρόπο που απαιτούσε η ΔΕΜΑ», κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού.