Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η αντίστροφη μέτρηση για το «Λίμπερετς 2011» με την Αφή της Φλόγας

Στην πόλη Λίμπερετς της Τσεχίας θα πραγματοποιηθεί το 10ο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας που θα πάρουν μέρος περίπου 1.600 αθλητές και αθλήτριες ηλικίας έως 19 ετών από 46 χώρες της Ηπείρου, στους οποίους η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 17 αγόρια και κορίτσια.
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου 2011 άρχισε με την Αφή της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη σε μία λιτή αλλά τελετή σύμφωνα με το τελετουργικό, άναψε τη Φλόγα από το κάτοπτρο και στη συνέχει την παρέδωσε στην 19χρονη αθλήτρια της Χιονοδρομίας Ναταλία Παπαϊωάννου που ήταν η πρώτη λαμπαδηδρόμος.

Τελετή παράδοσης
Στη συνέχεια από τα χέρια του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λίμπερετς 2011», Ρομάν Κουμπόστ, που ήταν επικεφαλής της πενταμελούς τσεχικής αποστολής, την οποία συνόδευε και η Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Χάνα Σεφτσίκοβα.
Την Τελετή Αφής της Φλόγας για το 10ο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Πρόεδρος της Φιλίππου Ένωσης κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης και μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος επισήμανε:
«Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται για 10η φορά υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, γνωρίζει συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση από όλες τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλη την Ευρώπη να αγωνισθούν σε ένα περιβάλλον φιλίας και ευγενούς άμιλλας. Και είναι χρέος δικό μας, όλων όσων ασχολούμαστε με το Ολυμπιακό κίνημα, να εμφυσήσουμε στους νέους αθλητές τις Ολυμπιακές Αρχές και Αξίες.
Η Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το όμορφο Λίμπερετς στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης, όχι μόνο στους περίπου 1.300 διαγωνιζόμενους, αλλά στη νεολαία ολόκληρης της Ευρώπης. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα συγκινημένοι που εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παραδίδουμε σ’ εσάς την ιερή αυτή Φλόγα, αγαπητέ Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής, κύριε Ρομάν Κουμπόστ, ώστε το Φως του Ολυμπισμού να φωτίσει για άλλη μια φορά την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο χαιρετισμός του υφυπουργού Γ. Νικητιάδη
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης. «Χαιρετίζω τους φίλους μας από την Τσεχία που έχουν αναλάβει την διοργάνωση των Αγώνων. Θέλω να τους ευχηθώ καλή επιτυχία και να τους ζητήσω να διατηρήσουν αναμμένο το πνεύμα του Ολυμπισμού, το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη να παραμείνει αναλλοίωτο και στην σύγχρονη εποχή».
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λίμπερετς 2011» κ. Ρομάν Κουμπόστ ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού που η Δημοκρατία της Τσεχίας υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και είμαστε πολύ περήφανοι που παραλαμβάνουμε τη Φλόγα αυτή από εσάς. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς προετοιμασίας, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να συμπεριλάβουμε τους νέους, τα σχολεία καθώς και άλλους θεσμούς στη διαδικασία προετοιμασίας του Φεστιβάλ, έτσι ώστε να διαφημίσουμε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό στη νέα γενιά. Η παρουσία της αυθεντικής Ολυμπιακής Φλόγας, ενός αρχαίου συμβόλου ανεκτικότητας, fair play και ειρήνης μεταξύ των εθνών του κόσμου, θα αποτελεί το ορόσημο του εγχειρήματός μας».