Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008

Ψάχνει από τώρα Ομοσπονδία για την ΕΟΕ


Ελάχιστες ημέρες έχουν περάσει από το τότε που γράφαμε για το τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα της Ολυμπιακής αποτυχίας, της μεγαλύτερης στη μεταπολεμική εποχή, και η απάντηση έρχεται. Σχεδόν όλες οι ομοσπονδίες ετοιμάζονται για εκλογές στέλνοντας το μπαλάκι του απολογισμού στις επόμενες διοικήσεις που όμως θα έχουν τα ίδια πρόσωπα. Το μοντέλο απλό, όλοι αναζητούν την «κάθαρση» όπως έλεγαν οι αρχαίοι τραγωδοί, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, την επανεκλογή τους και φυσικά το πρόσωπο για τη θέση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Φυσικά οι μεγάλες ομοσπονδίες που έχουν τον πλήρη έλεγχο των σωματείων (ψηφοφόροι), δεν έχουν πρόβλημα να επανεκλεγούν και να στείλουν στην ΕΟΕ, τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα κάθε φορά. Το Βόλεϊ έχει ήδη προκηρύξει εκλογές ο ΣΕΓΑΣ στον ίδιο δρόμο και φυσικά και οι υπόλοιπες ακολουθούν με γοργούς ρυθμούς. Μοναδική διαφορά για τη σύνθεση της νέας Ολομέλειας που θα συγκροτηθείς σε σώμα στα τέλη του Γενάρη του 2008 είναι η… έξωση μπέιζμπολ και σόφτμπολ, ομοσπονδίες που πλέον δεν μετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, αφού οι ενδιαφερόμενοι πολλοί και οι θέσεις λιγότερες. Πρόβλημα – προς το παρόν – και για το νυν πρόεδρο που δεν έχει ομοσπονδία να τον προτείνει και κινδυνεύει να πάθει ότι και στις εκλογές της IAAF.
Ήθελε δηλαδή ο Μίνωας Κυριακού να αναμετρηθεί με τον Λαμίν Ντιάκ για τη θέση του προέδρου, αλλά η ομοσπονδία της Ελλάδας, ο ΣΕΓΑΣ, όχι απλά δεν τον πρότεινε, αλλά δήλωσε σχεδόν έναν χρόνο πριν τις εκλογές ότι στηρίζει το Σενεγαλέζο, «κλείνοντας» το δρόμο στον ισχυρό άντρα των Media. Τώρα δήλώνει ότι θα είναι και πάλι ο πρόεδρος της ΕΟΕ, όμως θα πρέπει να βρει ομοσπονδία, κάποια από τις «μικρές» όπως ονομάζονται, αφού οι μεγάλες είναι… καπαρωμένες.
Έχει ήδη ξεκινήσει το… κυνήγι και έχει ρίξει… δίχτυα προς όλες τις κατευθύνσεις ελπίζοντας ότι κάποια θα… καθίσει.
Πέντε είναι οι πιθανές πόρτες που θα… χτυπήσει ο Μίνως Κυριακού. Το χόκεϊ επί χόρτου, το οποίο εκπροσωπεί, άθλημα που δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε Ολυμπιακούς, ούτε και στην Αθήνα, το τέννις (Σπύρος Ζαννιάς), η πάλη (Παύλος Λάππας), το μπάντμιντον (Παναγιώτης Κοντός) και η τοξοβολία (Δημήτρης Ραζής). Και αυτό υπό προϋποθέσεις, αφού η Νέα Δημοκρατία θα θελήσει προκειμένου να ελέγξει την πλειοψηφία θα προσπαθήσει να στείλει δικά της άτομα.
Αρκετές θα είναι και οι αποχωρήσεις. Ο Γιάννης Σγουρός δεν θα είναι προτεινόμενος από την Άρση Βαρών που έχει νέα διοίκηση με επικρατέστερο τον Πύρρο Δήμα, ο Αντώνης Πολιουδάκης ήταν μία μεταβατική λύση ανάγκης και θα δώσει τη θέση του στο νέο πρόεδρο της ομοσπονδίας Γυμαστικής Σάκη Βασιλειάδη και ο Γιάννης Ψαρέλης που προέρχεται από το τρίαθλο αποχωρεί αφού εκεί το παιχνίδι το κάνει ο Γιώργος Γερόλυμπος προερχόμενος από το Καράτε που εκπροσωπεί σήμερα το σόφτμπολ και το 2009 το τρίαθλο. Εκτός Ολομέλειας και ο Ανδρέας Φούρα που είναι εκπρόσωπος από το μπέιζμπολ.
Εμείς σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες πριν τις εκλογές τις ΕΟΕ σας δίνουμε τα 23 από τα 28 μέλη που θα είναι και στη νέα Ολομέλεια:
Στίβος (Βασίλης Σεβαστής), Υγρός Στίβος (Δημήτρης Διαθεσόπουλος), Μπάσκετ (Γιώργος Βασιλακόπουλος), Τζούντο (Βαγγέλης Σουφλέρης), Ιστιοπλοϊα (Γιάννης Βασιλειάδης), Ξιφασκία (Μανώλης Κατσιαδάκης), Πυγμαχία (Κώστας Ουίλς), Κωπηλασία (Γιάννης Καρράς), Κανόε-Καγιάκ (Αντώνης Νικολόπουλος), Ιππασία (Ισίδωρος Κούβελος), Χάντμπολ (Στέλιος Αγγελούδης), Ποδηλασία (Θωμάς Μεντεσίδης), Σκοποβολή (Παύλος Κανελλάκης), Βόλεϊ (Θανάσης Μπελιγράτης ή Στέλιος Προσαλίκας), Γυμναστική (Σάκης Βασιλειάδης), Τρίαθλο (Γιώργος Γερόλυμπος), Πινγκ Πονγκ (Μανώλης Κολυμπάδης), Μοντέρνο Πένταθλο (Φρέντι Σερπιέρης), ΕΠΟ (Βασίλη Γκαγκάτσης), Άρση Βαρών (Πύρρος Δήμας), Τεκβοντό (Μιχάλης Φυσετζίδης), Χιονοδρομία (Γιώργος Σμυρναίος), Παγοδρομία (Χρήστος Χατζηαθανασίου).
Ακόμα είναι ο Λάμπης Νικολάου α’ αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και ο μοναδικός εκπρόσωπος στο Ολυμπιακό Κίνημα που θα τη συγκαλέσει και υπάρχει το ερωτηματικό με τις άλλες χειμερινές ομοσπονδίες (κέρλινγκ, χόκεϊ σε πάγο και μπόμπσλεϊ) που όμως δεν έχουν ετήσια αγωνιστική δραστηριότητα και χρειάζεται «υπουργικό παράθυρο» για να συμμετάσχουν.