Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Θέλουμε να καταπολεμήσουμε το ντόπινγκ;


Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει η χώρα της υπερβολής, των πολλών νόμων που δεν εφαρμόζονται και το κυριότερο η χώρα που άσχετοι ή ανεπαρκείς καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά. Τέλος είναι η χώρα που θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να ασχοληθεί με ένα θέμα όπως το ντόπινγκ στον αθλητισμό και να πει τα αυτονόητα…
Το έχουμε γράψει από την αρχή αυτής της ιστορία. Αν πραγματικά η πολιτεία θέλει να κάνει κάθαρση έχει και τους τρόπους και τα μέσα. Αρκεί να το θέλει…
Νόμοι υπάρχουν, πλαίσιο διεθνές υπάρχει, εργαστήρια επίσης, άρα;
Η αλήθεια είναι ότι το ντόπινγκ υπήρχε και θα υπάρχει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι και ο καθένας προσωπικά είναι να «γυρίσει την πλάτη» στη μάστιγα. Επίσης θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον αθλητισμό να μειώσουμε τις προσδοκίες μεταλλίων σε όποιας μορφής αγώνων με ταυτόχρονη προβολή της καθαρότητας του αθλητή, αντί της αρνητικής κριτικής που κάνουν πολλά ΜΜΕ σε περίπτωση αποτυχίας.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η πολιτεία με τις ομοσπονδίες. Με βάση το Σύνταγμα, η πολιτεία έχει υποχρέωση και καθήκον να στηρίζει τον αθλητισμό και την άθληση. Όσο για τον πρωταθλητισμό, αυτό είναι άλλη κουβέντα αφού συμμετέχουν εμπορικές εταιρίες που δαπανούν εκατομμύρια ευρώ.
Να διαχωρίσουμε επιτέλους τους ρόλους…
Ακόμα δεν είναι κακό μερικές φορές να δούμε τι κάνουν και οι ξένοι. Η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν προ 50 ή 40 έτη. Έχει αλλάξει και θα πρέπει να γίνει και στην αθλητική πολιτική που δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
Κανείς υφυπουργός δεν μας έχει πει τους στόχους του, την πολιτική που θα εφαρμόσει και τον προσανατολισμό του. Το ίδιο και καμιά Κυβέρνηση. Από την άλλη περισσότερα από 100 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο πηγαίνουν σε Ομοσπονδίες με την μορφή των τακτικών ή έκτακτων επιχορηγήσεων.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για παράδειγμα δηλώνει ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει το ντόπινγκ. Και επειδή είναι δύσκολο ή δεν είναι ευθύνη της το διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποφάσισε χθες ότι στο Πεκίνο θα γίνουν 4.500 έλεγχοι, 900 περισσότεροι από την Αθήνα. Οι πέντε πρώτοι κάθε αγωνίσματος θα περνούν υποχρεωτικά από έλεγχο, ενώ ακόμα θα πάρει 3.000 δείγματα από αθλητές από τις 27 Ιουλίου που ανοίγει το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι τις 24 Αυγούστου.Και ρωτάμε. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που λαμβάνει μέσα στο διάστημα μιας 4ετίας πάνω από 30 εκατ. ευρώ πόσους ελέγχουν έχει διατάξει να κάνει το ΕΣΚΑΝ για να προφυλάξει εκτός από το κύρος της και την υγεία των αθλητών;