Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Μία «Φλόγα» που θα μας κάψει…


Είναι ένα σύμβολο που σκοπό έχει να ενώσει τους λαούς, που μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 24 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο έχει μετατραπεί σε «Φλόγα διαμαρτυρίας» για το Θιβέτ.
Θλιβερά, λυπηρά και καταδικαστέα είναι όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο Θιβέτ. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου αναμενόμενη και οι αντιδράσεις προβλέψιμες. Για όλο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα. Δυστυχώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) απέδειξε ότι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την κρίση και από απλές διαδηλώσεις είχαμε πολλά παρατράγουδα κατά την Αφή, αλλά και στο σκέλος που η Φλόγα ήταν στη χώρα μας.
Διαδηλώσεις είχαμε και θα έχουμε και στη συνέχεια σε πολλές πόλεις απ’ όπου θα περάσει, όμως μόνο στην Ολυμπία κατάφεραν οι διαδηλωτές να περάσουν τα μέτρα ασφαλείας που μόνο στα χαρτιά είχαν σχεδιαστεί και να εμφανιστούν πίσω από τον Κινέζο εκπρόσωπο την ώρα της ομιλίας του.
Ήταν το μελανότερο σημείο στην ιστορία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις ανά τον κόσμο θα ξεχαστούν γρήγορα. Αυτό όμως που έγινε στην Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων θα μείνει για πάντα σαν η χειρότερη στιγμή, ενώ προβληματισμένη είναι και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με τα όσα έγιναν.
Ήδη η ΔΟΕ έχει αποφασίσει να «περιορίσει» την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα. Έτσι εκτός της μείωσης των ημερών, από δέκα που είχαμε στο Τορίνο για τους Χειμερινούς σε μόλις έξι για τους Θερινούς, για πρώτη φορά ανάγκασε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να υπογράψει συμβόλαιο για το πώς θα γίνει το τελετουργικό, φοβούμενη τα… χειρότερα.
Μέχρι και το Τορίνο, η ΔΟΕ δεν είχε κανέναν λόγο επί Ελληνικού εδάφους, αφήνοντας τους Έλληνες να επιλέγουν πόσες ημέρες θέλουν να «τρέχει» η Φλόγα στη χώρα μας, καθώς και τον αριθμό των λαμπαδηδρόμων.Δυστυχώς όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει και στο μέλλον η ΔΟΕ θα είναι ακόμα πιο πιεστική. Στο κάτω-κάτω η ΕΟΕ είναι ο θεματοφύλακας της Ολυμπιακής Φλόγας και δεν της ανήκει το σύμβολο.