Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Σαρκοζί… ψηφίζει και Ρίο ντε Τζανέιρο και Μαδρίτη!

Όλοι οι ψήφοι της Γαλλίας στην επιλογή της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 θα είναι με το Ρίο. Αυτό είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (φωτό).
Ο Σαρκοζί βρέθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας για τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ: «Η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρίο για το 2016» αναφέρει το AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) και προσθέτει: «Όλοι οι ψήφοι μας είναι δικοί σας και ελπίζω ότι θα συμβεί. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική».
Βέβαια ο Σαρκοζί μπορεί να μην ψηφίζει στις 2 Οκτωβρίου 2009 στη σύνοδο της ΔΟΕ στην Κοπεγχάγη, όμως έστειλε μήνυμα προς τα μέλη της Γαλλίας στη ΔΟΕ αλλά και γενικότερα τις γαλλόφωνες χώρες.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ορισμένα πολύ μεγάλα λόμπι στη ΔΟΕ, όπως το ισπανόφωνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι μοιρασμένο σε Ρίο και Μαδρίτη στην αρχή της εκλογικής μάχης, το γαλλόφωνο και το αγγλοσαξωνικό.
Ο Σαρκοζί μάλιστα δεν έκρυψε την πρόθεσή του να ανταλλάξει από τώρα ψήφους ανάμεσα στις δύο χώρες. Το είπε ξεκάθαρα: «Περιμένουμε τη στήριξή σας στη δική μας υποψηφιότητα για το Ανσί και τους χειμερινούς το 2018».
Όμως ο Σαρκοζί ανάλογη συμφωνία είχε κάνει και στην Ισπανία με τον Βασιλιά Χουάν Κάρλος για τη Μαδρίτη. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα έδειξε ότι ξέρει καλά πως γίνονται οι ψηφοφορίες και ξεκαθάρισε ότι πράγματι έχει συμφωνήσει και τον Χουάν Κάρλος, αλλά αυτό έχει να κάνει με το ποια πόλη θα περάσει από τον πρώτο γύρο. «Αν η Βραζιλία δεν είναι στο δεύτερο γύρο – είπε – θα στηρίξουμε την Ισπανία, όμως αν δεν είναι οι Ισπανοί θα ψηφίσουμε Βραζιλία».
Προφανώς ο Νικολά Σαρκοζί περιμένει μία από αυτές τις δύο πόλεις, Μαδρίτη ή Ρίο ντε Τζανέιρο να αποκλειστεί στο ξεκίνημα. Αυτό που δεν είπε είναι τι ψηφίζει η Γαλλία στον πρώτο γύρο που θα κρίνει κατά πολύ ποια πόλη θα βρεθεί εκτός καθώς και τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο αν και οι δύο συνεχίζουν…