Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Τρεις διεκδικούν τους Ολυμπιακούς των «μικρών» το 2014

Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες των μεγάλων. Η ΔΟΕ έχει θεσπίσει εδώ και τρία χρόνια, Ολυμπιακούς Αγώνες και για μικρούς.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας (Youth Olympic Games) θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη το 2010, ενώ δύο χρόνια μετά το 2012 είναι η πρώτη διοργάνωση και στους χειμερινούς στον Ίνσμπρουκ.
Η αρχή έγινε, όμως η ΔΟΕ ετοιμάζεται για την επόμενη. Η 2οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας (YOG) είναι στη διαδικασία επιλογής πόλης για το 2014. Η προθεσμία υποβολής έληξε και τρεις πόλεις παρέδωσαν φακέλους υποψηφιότητα.
Η πόλη της Γουανταλαχάρα (Μεξικό), της Νανγίνγκ (Κίνα) και του Πόζναν (Πολωνία) θα αναμετρηθούν έστω και για την Ολυμπιάδα των «μικρών», αφού σε αυτούς μετέχουν παιδιά από 14 έως 18 ετών.
Φυσικά όπως γίνεται η επιλογή για τους Ολυμπιακούς των «μεγάλων» τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιεί και για τους «μικρούς» η ΔΟΕ. Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα εξετάσεις τους φακέλους και τις πόλεις, θα υποβάλει την έκθεσή της στο Εκτελεστική Επιτροπή και στα μέλη της ΔΟΕ που θα ψηφίσουν το Φεβρουάριο του 2010 στην 122η Σύνοδο στο Βανκούβερ.
Μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις «μικρών» και «μεγάλων» είναι το χρονικό διάστημα ανάθεσης. Στους «μικρούς» είναι τέσσερα χρόνια πριν και στους «μεγάλους» επτά.
Και αυτό γιατί οι «μικροί» δεν έχουν όλα τα αγωνίσματα των «μεγάλων» ενώ και ο αριθμός συμμετοχής αθλητών – προπονητών – συνοδών – δημοσιογράφων είναι πολύ μικρότερος.