Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

31 μήνες φυλακή με αναστολή στην έφεση για Κεντέρη-Θάνου, 33 για τον Τζέκο

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι ολυμπιονίκες Κατερίνα Θάνου και Κώστας Κεντέρης, ο προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος καθώς και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους στην υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Εκτός από τους δύο ολυμπιονίκες, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους για όλες τις κατηγορίες όπως εισάγονται στο κατηγορητήριο, τους επτά γιατρούς του ΚΑΤ και τους αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους πλην του Χρήστου Τζέκου, όπως είχε εισηγηθεί και στην πρότασή του.
Επτά χρόνια μετά την περιβόητη υπόθεση και μετά από πολλές αναβολές η υπόθεση ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό με τις εξής ποινές:
31 μήνες φυλάκιση στους Κεντέρη και Θάνου
33 μήνες φυλάκιση στον Χρήστο Τζέκο
7 και 15 μήνες φυλάκιση στους δύο αυτόπτες μάρτυρες
6-8 μήνες φυλάκιση στους γιατρούς
Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις όλων των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή του ο εισαγγελέας Γ. Πέτρος είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, χαρακτηρίζοντας «σκηνοθετημένο και προμελετημένο» το επίμαχο τροχαίο και «αβάσιμο» ακόμα και τον ισχυρισμό περί ατυχήματος, ενώ όπως υποστήριξε, υπεύθυνος για την όλη σκηνοθεσία ήταν ο προπονητής των δύο αθλητών Χρήστος Τζέκος, για τον οποίο ζήτησε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Αντίθετα ζήτησε να αναγνωριστεί στους αθλητές ελαφρυντικό εξαιτίας της «ψυχικής εξάρτησης» που, όπως είπε, είχαν από τον προπονητή τους.
Επιπλέον, ο κ. Πέτρος ζήτησε την ενοχή του γιατρού του ΚΑΤ που υπέγραψε την εισαγωγή των αθλητών, για παράβαση καθήκοντος, και την ενοχή των έξι συγκατηγορούμενων συναδέλφων του για απλή συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος. Για όλους τους γιατρούς ο εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού των «μη ταπεινών αιτίων», καθώς όπως είπε οδηγήθηκαν στις πράξεις τους έχοντας απέναντι τους «δύο θρύλους του αθλητισμού».
Οι κατηγορίες, που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, αφορούν -κατά περίπτωση- τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, ψευδούς κατάθεσης, παράβασης καθήκοντος ενώ ο Χ. Τζέκος βαρύνεται και για παραβάσεις του νόμου περί απαγορευμένων ουσιών.