Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Άναψε η Φλόγα για την Τραπεζούντα

Για την Τραπεζούντα άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα φιλοξενηθεί το θερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας από τις 23 έως τις 30 Ιουλίου.
Η Αφή ξεκίνησε με την επίκληση από την Πρωθιέρεια, Ινώ Μενεγάκη, στο θεό Απόλλωνα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στην δήμαρχό της Τραπεζούντας, Ορχάν Γκουμρουκτσουόγλου που τόνισε ότι: «Είναι τιμή για μας να βρισκόμαστε στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και διέδωσε στον κόσμο τις αξίες του σεβασμού, της υπεροχής και της φιλίας. Θα μεταφέρουμε αυτή τη δάδα πίσω στην Τραπεζούντα, όπου θα συναντηθούν οι αθλητές και οι συνοδοί από 49 χώρες, με την τιμή και την ικανοποίηση που αισθανόμαστε τώρα, που παίρνουμε την Φλόγα από την Αθήνα. Στο φως αυτής της δάδας, η Τραπεζούντα θα επιδείξει το πνεύμα σεβασμού, της φιλίας και της υπεροχής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε: «Το Παναθηναϊκό Στάδιο ανοίγει και πάλι την φιλόξενη αγκαλιά του, για να υποδεχθεί τη Φλόγα που θα φωτίσει το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Τραπεζούντας. Η Ιερή Φλόγα που θα ανάψει εδώ σήμερα, αναδεικνύει στο έπακρο της Ολυμπιακές αξίες, καθώς γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και στη συνέχεια μέσα από το ταξίδι της φέρνει και ενώνει διαφορετικές πολιτιστικές κληρονομιές, ιδεολογίες και συνειδήσεις. Η σημερινή όμως Τελετή Αφής έχει για την Ελλάδα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεχωριστή σημασία, καθώς έχουμε τη μεγάλη χαρά να παραδίδουμε τη Φλόγα στη γειτονική μας Τουρκία, με την οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε ισχυρούς δεσμούς και όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην διοργάνωση του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας και ελπίζω η σημερινή τελετή, αλλά και οι αγώνες στην Τουρκία, να αποτελέσουν το κατάλληλο πεδίο για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».