Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στη διαιτησία του CAS προσφεύγουν ΔΟΕ και USOC

Τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) ζήτησαν από κοινού ΔΟΕ και Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή (USOC) σχετικά με το άρθρο 45 του Ολυμπιακού Χάρτη που απαγορεύει τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στους αθλητές που έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών για πάνω από 6 μήνες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΟΕ, Κριστόφ ΝτεΚέπερ «η εν λόγω διαιτησία θα παρέχει βεβαιότητα στην πορεία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνο, το 2012». Η ΔΟΕ από την πλευρά της θέλει να διασφαλίσει την «καθαρότητα» των Ολυμπιακών μέσα από τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων αθλητών, ενώ οι Αμερικάνοι φοβούνται πιθανές αγωγές από αθλητές που τιμωρήθηκαν για δύο χρόνια και η ποινή τους έληξε πολύ πριν από κάποια διοργάνωση.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της USOC, Σκοτ Μπλάκμουν (φωτό) ευχαρίστησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την προθυμία της όπως είπε «να προχωρήσουν με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων».
Και επειδή σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισαν να έχουν την άποψη του CAS, αποθαρρύνοντας τις… προσφυγές των αθλητών. Σε περίπτωση που δικαιωθεί η ΔΟΕ και δεχθεί το Δικαστήριο τον αποκλεισμό των αθλητών δεν θα έχουν καμία ελπίδα συμμετοχής. Αντίθετα όμως αν δικαιωθεί η USOC τότε ανοίγει παράθυρο για όλους τους αθλητές σε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές.