Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στους Καναδούς η Φλόγα, στο δρόμο για το Βανκούβερ

Υπό το βάρος του πένθους για τον θάνατο του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Βανκούβερ 2010», Τζακ Πόουλ, έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας.
Της Φλόγας που άναψε στις 22 Οκτωβρίου και ύστερα από έναν ταξίδι οκτώ ημερών και 2.180 χιλιομέτρων έφτασε στο πρώτο στάδιο που φιλοξένησε Ολυμπιακούς (1896) για να παραδοθεί στους Καναδούς.
Λίγες ώρες πιο πριν στην άλλη άκρη του κόσμου στο μακρινό Βανκούβερ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την κηδεία του Πόουλ που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και φιλάνθρωπος. Επιτυχημένος κτηματομεσίτης, ο Πόουλ πέθανε σε νοσοκομείο της πόλης που θα διοργανώσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς το Φλεβάρη του 2010 χτυπημένος από καρκίνο στο πάγκρεας πριν προλάβει να δει τους Αγώνες που έφερε ο ίδιος και πριν πιάσει στα χέρια την Ολυμπιακή Φλόγα.
Το τελετουργικό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, λιτό, όπως ορίζει το ολυμπιακό πρωτόκολλο με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο να παραδίδει τη Φλόγα στον Τζον Φάρλονγκ, εκτελεστικό διευθυντή της οργανωτικής επιτροπής.
Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας για τον Καναδά και την πόλη Βικτώρια στο Νησί του Βανκούβερ για να επιστρέψει στην πόλη του Βανκούβερ μετά από 106 ημέρες, αφού θα έχει διατρέξει ολόκληρο τον Καναδά. Η τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και η αφή του βωμού θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου 2010.