Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Σχέδιο εκκαθαρίσεων στο Ρίο ντε Τζανεϊρο

Όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, την πόλη που ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 δεν πρέπει να μας τρομάζουν.
Αναφερόμαστε στις οδομαχίες εντός της παραγκούπολης με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους «νονούς» που ελέγχουν τις περιοχές. Δεκαέξι νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας που καταρρίφθηκε (φωτό) συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών.
Όμως από τη σύγκρουση των αστυνομικών δυνάμεων με τις συγκεκριμένες ομάδες μόνο θετικά υπάρχουν. Το ξεκαθάρισμα πρέπει να γίνει τώρα. Ούτε σε ένα χρόνο, ούτε σε δύο.
Η πόλη πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο στο θέμα της ασφάλειας, αν θέλουν να περάσουν ένα νέο μήνυμα όχι μόνο στους επισκέπτες και τους τουρίστες, αλλά κυρίως στους κατοίκους.
Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πήραν μέρος πάνω από 2.000 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με τους εμπνευστές των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν. Το Ρίο έχει χρόνο μπροστά τους για τους Ολυμπιακούς, όμως για το Μουντιάλ υπάρχει πίεση.
Θυμίζουμε ότι η Βραζιλία φιλοξενεί το 2014 το Μουντιάλ ποδοσφαίρου σε διάφορες πόλεις της χώρας μεταξύ αυτών και το Ρίο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι διαφορετικό, απαιτούν μεγαλύτερες περιοχές ευθύνης και δεκάδες εγκαταστάσεις, αγωνιστικές και μη.