Δεν είναι μόνο η επιλογή της πόλης στη Λοζάνη αυτές τις ημέρες. Σήμερα αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Ολυμπιακό Συνέδριο που θα καθορίσει κατά πολύ την εικόνα που θα έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα επόμενα 20 χρόνια.
Από την Ελλάδα 16 άτομα που έχουν με διάφορες ιδιότητες σχέση με τη ΔΟΕ έστειλαν εισηγήσεις που εγκρίθηκαν και δημοσιεύστηκαν σε ένα βιβλίο που εξέδωσε η ΔΟΕ. Εκεί περιλαμβάνονται 453 προτάσεις από 277 άτομα από 90 χώρες.
Το Ολυμπιακό Συνέδριο είναι μία διοργάνωση που γίνεται κάθε 10 με 15 χρόνια, το τελευταίο ήταν στο Παρίσι το 1994 και μετέχουν με τοποθετήσεις και προτάσεις όχι μόνο όσοι έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς, αλλά και απλοί πολίτες.
Η θεματολογία του 13ου Ολυμπιακού Συνεδρίου ήταν χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες. Αφορούν τους Αθλητές, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό Κίνημα και τη δομή του, τους νέους και την ψηφιακή επανασταση με κάθε μία από αυτές να έχουν αρκετές υποενότητες.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε συνεισφορά προτάσεων στο Ολυμπιακό Συνέδριο μετά τη Βρετανία που έχει 18 άτομα. Με 16 άτομα έχει κάνει εισηγήσεις και η Σιγκαπούρη και ακολουθούν με 15 η Ιταλία με 13 οι ΗΠΑ, με 12 η Ελβετία, ενά από 10 έχουν ο Καναδάς και η Ρωσία.
Η οργανωτική επιτροπή τους Συνεδρίου έλαβε πάνω από 1.000 ειδιγήσεις, ιδέες και προτάσεις, τις μελέτησε, τις αξιολόγησε και αποφάσισε να εκδόσει σε ένα βιβλίο 754 σελίδων τις 453.
Ας δούμε την Ελληνική συνεισφορά με αλφαβητική σειρά:
Γάκης Γιώργος
Γαλάνης Κώστας
Γεωργιάδης Κώστας
Κροκοδείλου Τζοβάνα
Λαμπαδαρίου Ελένη
Μαυρομάτης Αχιλέας
Μαυρομάτης Μανώλης
Μαυρωτάς Γιώργος
Μπεμπέτσος Γιώργος
Μουντάκης Κώστας
Παναγιωτόπουλος Δημήτρης
Παπαδογιαννάκης Γιάννης
Σίμιτσεκ Μάρτον
Συναδινός Πέτρος
Τσαρούχας Παναγιώτης
Τσολάκης Χάρης
Ακόμα υπάρχουν τρεις Έλληνες οι Αλεξανδράκης Ευάγγελος, Γκογκάκη Κωνσταντίνα και Παναγιωτοπούλου Ρόι που ανήκουν στο “κοινό” σε απλούς πολίτες που αγαπούν τον αθλητισμό και ήθελαν να προσφέρουν.
Δυστυχώς πουθενά δεν είναι καμία πρόταση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου. Και αυτό είναι λυπηρό απ’ όποια πλευρά και αν το δουμε.
Ας δούμε πότε και που έγιναν τα προηγούμενα Ολυμπιακά Συνέδρια:
1894 Παρίσι (Σορβόνη)
1897 Χάβρη
1905 Βρυξέλλες
1906 Παρίσι
1913 Λοζάνη
1914 Παρίσι
1921 Λοζάνη
1925 Πράγα
1930 Βερολίνο
1973 Βάρνα
1981 Μπάντεν-Μπάντεν
1994 Παρίσι
2009 Κοπεγχάγη
Τέλος για την ιστορία να σας πούμε ότι το Ολυμπιακό Συνέδριο που γίνεται στην Κοπεγχάγη διεκδίκησε και η Αθήνα. Η επιλογή έγινε το 2006 στο Τορίνοι και η χώρα μας πήρε μόλις μία ψήφο (!). Πρόεδρος εκείνη την περίοδο ήταν ο Μίνωας Κυριακού.