Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Φτωχότερη η Ελλάδα με τον θάνατο του Νίνου Τζίκα

Τo Ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και το Διεθνές έχασε έναν από τους μεγαλύτερους λάτρεις του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Ο Αντώνης – Νίνος – Τζίκας ο τελευταίος μεγάλος αθλητικός παράγοντας της Ελλάδας πέθανε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.
Ήταν από τους σοφούς του αθλητισμού, δάσκαλος για τους νεότερους, προσέγγιζε τα προβλήματα με καθαρή ματιά και ήταν πάντα κοντά στους αθλητές. Η προσφορά του δεν περιορίζεται μόνο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ήταν μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα αντίστοιχη του Κώστα Παπαναστασίου και η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό πίσω, ειδικά στις μέρες της κρίσης που ο αθλητισμός στερείται οικονομικών πόρων και θεωρείται… πολυτέλεια.
Ο εκλιπών ήταν αθλητικός παράγοντας επί δεκαετίες, προσφέροντας τα μέγιστα στον ελληνικό αθλητισμό, στο ολυμπιακό κίνημα και τη νεολαία. Διετέλεσε από το 1974 και μετά μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Α' και Β' Αντιπρόεδρος, ενώ έγινε και Πρόεδρος την τετραετία 1993 - 96. Ήταν επίσης Αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.
Ο Αντώνης Τζίκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ξεκίνησε την αθλητική καριέρα στον Ηρακλή, πριν μετακομίσει στην Αθήνα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Υπήρξε ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και στη διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας. Από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τα οφέλη που υπάρχουν για τους νέους ανθρώπους από την καλλιέργεια της Ολυμπιακής Παιδείας και έβαλε ως στόχο ζωής να φέρει τα παιδιά και τους μαθητές πιο κοντά στα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Ακόμα και όταν αποχώρησε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν έβαλε τέλος στα όνειρα που είχε για τη νεολαία μας και συνέχισε την ανεκτίμητη προσφορά του μέσα από το Ίδρυμα Ολυμπιακής & Αθλητικής Παιδείας που δημιούργησε και του οποίου την ευθύνη λειτουργίας είχε.
Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.