Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη σε δημοπρασία

Ένα ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 θα βγει σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον εγγονό του.
Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανακοίνωσε ότι η αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ).
Ανέφερε ακόμη ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η νίκη του Σπύρου Λούη θυμίζουμε ότι έγινε στις 10 Απριλίου 1896.
«Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει», δήλωσε η Νικολέτ Τόμκινσον, ειδική του Κρίστις. Πάντως, ο οίκος διέψευσε ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η πρώτη επικοινωνίας τους για το θέμα ήταν «πριν πολλά χρόνια».
Εξάλλου, ο Κρίστις αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εγγονού του Σπύρου Λούη, που ονομάζεται επίσης Σπύρος. Έχει πει ότι έλαβε την απόφαση να βγάλει σε δημοπρασία το κύπελλο, αδυνατώντας να αποφασίσει σε ποιον από τους δύο γιους του θα το δώσει. «Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου», εξήγησε.
Αντίγραφο του κυπέλλου αυτού υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λοζάννη.