Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η Συνθήκη της Λισαβόνας επηρεάζει και τη ΔΟΕ

Σε εφαρμογή είναι από σήμερα η Συνθήκη της Λισαβόνας και αφορά και το Ολυμπιακό Κίνημα.
Σε δύο άρθρα, γίνεται ειδική αναφορά στη φύση των σπορ και καθορισμός ότι η προώθηση του αθλητισμού αφορά κοινωνικό αγαθό.
Η ΔΟΕ εδώ και 15 χρόνια προσπαθούσε να πάρει ανάλογη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που αναφέρεται στο άρθρο 6 και 165 της νέας συνθήκης.
Μιας συνθήκης που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα, θα δώσει στην Ένωση «τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την έναρξη της εφαρμογής της «Συνθήκης της Λισαβόνα» χαιρέτησε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. «Αποτελεί δουλειά πολλών ετών» τόνισε και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης που συνέβαλλαν σε αυτό δείχνοντας ισχυρή θέληση. Το αποτέλεσμα στην ΕΕ για τον αθλητισμό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα δημιουργήσει νέες πολικές της.
Είναι πλέον η ώρα να προχωρήσουμε και από υπόθεση-υπόθεση που προσεγγίζαμε κάθε φορά να δώσουν χαρακτηριστικά και στον αθλητισμό για να έρθει σε έναν λογαριασμό και να μπει μία τάξη».