Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ο Σαμαράς ακολουθεί το «δόγμα Καραμανλή» για περικοπές

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε μπρος. Οι εκλογές τελείωσαν, η πρώτη συνεδρίαση έγινε, όμως το θέμα ήταν ένα και παραμένει.
Το οικονομικό απασχολεί και την ΕΟΕ, αλλά και κάθε ένα από τα μέλη ξεχωριστά αφού όλα προέρχονται από ομοσπονδίες που στηρίζονται κυρίως στα κρατικά έσοδα.
Με μία πρόχειρη ματιά τα προηγούμενα χρόνια στους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών και της ΕΟΕ, το συνολικό ποσό που κατέβαλε η ΓΓΑ κάθε χρόνο ξεπερνούσε τα 60-70 εκατ. ευρώ.
Δυστυχώς όμως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τραγική και φυσικά ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν τολμά να ανακοινώσει τους προϋπολογισμούς για το 2009 αν δεν πάρει εντολή από τον υπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο νέος υπουργός, ανέλαβε στο ξεκίνημα του έτους μετά τον ανασχηματισμό του Πρωθυπουργού έδειξε τις προθέσεις τους με περικοπές που ξεκίνησε σε άλλους τομείς τους υπουργείου Πολιτισμού.

Η εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκάθαρη. Θέλει να μειώσει το δημόσιο λογιστικό κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο χρόνο και φυσικά εκτός από την Υγεία και την Παιδεία χρήματα για άλλους τομείς δεν υπάρχουν.
Έρχονται λοιπόν περικοπές για όλους.
Το ποσό της περικοπής κάθε προϋπολογισμού δεν είναι γνωστό, αφού κάθε ομοσπονδία, αλλά και η ΕΟΕ έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Όμως θα είναι «σεβαστό» της τάξης του 20% στο σύνολό του κάτι που σημαίνει ότι κάποιες ομοσπονδίες θα πάρουν λιγότερα χρήματα κατά 10% στην καλύτερη περίπτωση και άλλες έως και 30%.
Μην ξεχνάτε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι μετά-Ολυμπιακή, δεν υπάρχει Ολυμπιακή προετοιμασία και οι ομοσπονδίες των «μικρών» αθλημάτων θα κληθούν να περικόψουν αγώνες και δαπάνες σε αρκετούς τομείς. Το ίδιο δύσκολη θα είναι και η επόμενη χρονιά το 2010.
Αν όλα πάνε καλά, ο αθλητισμός θα αρχίσει να… κινείται από τα μέσα του 2011. Ο στόχος άλλωστε του νέου Ολυμπιακού Κύκλου είναι το 2012 στο Λονδίνο. Όσο για τους χειμερινούς στο Βανκούβερ (2010) πέντε το πολύ αθλητές θα πάρουν μέρος.
Οικονομικό αδιέξοδο υπάρχει και για την ΕΟΕ. Το «Ολυμπιακό Επίδομα» που παίρνουν οι εργαζόμενοι θα καταργηθεί όπως και οι ειδικοί λογαριασμοί του Υπουργείου Πολιτισμού, ακόμα ο προϋπολογισμός για το 2009 θα καλύψει μόλις και μετά βίας τα λειτουργικά.
Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Τώρα αν ο Μίνωας Κυριακού είπε αλήθεια για την προίκα των 9 εκατ. ευρώ, τότε δεν αποκλείεται να λάβει ελάχιστα απ’ όσα θα ζητήσει ο Σπύρος Καπράλος για τη χρονιά που διανύουμε.
Τέλος δύσκολα ο Αντώνης Σαμαράς θα προωθήσει στη Βουλή και τροποποίηση του καταστατικού της ΕΟΕ. Η πρόβλεψη για νέες θέσεις υψηλόμισθων στελεχών δεν συνάδουν αυτή την περίοδο με το πνεύμα του Κώστα Καραμανλή.