Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Υπερασπίστηκε το νέο σύστημα ελέγχων της WADA

Απάντηση στους επικριτές του συστήματος ελέγχων ντόπινγκ έδωσε ο Ντέινβιντ Χάουμαν, γενικός διευθυντής της WADA στο Λονδίνο μιλώντας σε εκπροσώπους εννέα μεγάλων εθνικών και διεθνών ομοσπονδιών. Το θέμα ξεκίνησαν οι τενίστες Ράφα Ναδάλ (φωτό) και Άντι Μάρεϊ που δήλωσαν ότι παραβιάζει η WADA την προσωπική τους ζωή και ότι οι κανόνες είναι «δρακόντειοι».
Ο Χάουμαν όμως ήταν επικριτικός. Έσπευσε μάλιστα να τους ζητήσει να μην μιλούν, αν δεν γνωρίζουν και τους κατηγόρησε για… άγνοια. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή του έτους ισχύει νέος κανονισμός σε ότι αφορά τους αθλητές.Σύμφωνα λοιπόν με τους νέους κανόνες κάθε αθλητής που βρίσκεται σε εθνικό επίπεδο ή ακόμα μεγαλύτερο (Ολυμπιακούς Αγώνες) θα κάνει ο ίδιος τη δήλωση «whereabouts» στην οποία θα πρέπει να είναι στη διάθεση των ελεγκτών από τις 6.00πμ έως τις 11.00μμ.

Υπάρχει λοιπόν αρκετός χρόνος για «ύπνο» τους είπε, ενώ η online επικοινωνία με e-mail ή μήνυμα κάνει ακόμα ευκολότερη την όποια αλλαγή επιθυμούν οι αθλητές σχετικά με τη διαμονή τους. Βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να δηλωθούν τρεις μήνες πριν.
Σε περίπτωση που ο ελεγκτής δεν βρει έναν αθλητή δεν συμβαίνει και τίποτα. Όμως αν σε διάστημα 18 μηνών ο αθλητής έχει τρία «non show» τότε θα υπάρχει τιμωρία.
Πάντως ο Χάουμαν άφησε και ένα παραθυράκι για αλλαγές. Όπως αναφέρει το BBC δήλωσε ότι το νέο σύστημα λειτουργεί μόλις έξι εβδομάδες και θα υπάρξουν ευκαιρίες για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα στο μέλλον.