Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Ντόπινγκ: Ματ σε τρεις κινήσεις


Μετά την άρση βαρών και η κολύμβηση μπήκε στο μάτι του κυκλώνα, το ντόπινγκ με έναν αθλητή που σάρωσε τα μετάλλια και τα ρεκόρ πριν από έναν μήνα και με αρκετούς ακόμα που πρόκειται να ακολουθήσουν, όπως φοβούνται οι άνθρωποι της ομοσπονδίας.
Το ντόπινγκ το έχουμε ξανάπει δεν είναι κάτι καινούργιο στον αθλητισμό, ούτε μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Όμως δεν έχουμε πάρει τα μέτρα που πρέπει ώστε να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας ένα «καθαρότερο» περιβάλλον. Και λέμε «καθαρότερο» γιατί δεν έχει την αυταπάτη ότι το ντόπινγκ θα… εξαφανιστεί.
Οι αρμόδιοι, υπουργός και υφυπουργός, Μιχάλης Λιάπης και Γιάννης Ιωαννίδης «σπαζοκεφαλιάζουν» για να βρουν λύση.
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και αυτό γιατί διεθνώς υπάρχει το νομικό πλαίσιο, οι κανονισμοί και οι διαδικασίες για να χτυπηθεί το φαινόμενο. Αν λοιπόν θέλουν να καταπολεμήσουν πραγματικά το ντόπινγκ και δεν διανύουμε περίοδο αθλητικού… ξεκαθαρίσματος σε επίπεδο παραγόντων τότε με τρεις κινήσεις θα μπορούσαν να το λύσουν και μάλιστα χωρίς να καταργηθεί κανένα κίνητρο.
Αν πραγματικά ο Γιάννης Ιωαννίδης ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό και όχι μόνο για το μπάσκετ, τότε θα αυξήσει τα κίνητρα για τις διακρίσεις και θα είναι σίγουρος ότι όποιος πάρει μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση δεν θα διατρέχει κανέναν κίνδυνο να διασυρθεί τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα μας.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα;
1) Διπλασιασμός των κονδυλίων για τους ελέγχους ντόπινγκ το 2008 και συνεχής ετήσια αύξηση κατά 20% από το 2009 και μετά.
2) Εκσυγχρονισμός με προσωπικό και εξοπλισμό του εργαστηρίου ντόπινγκ στο ΟΑΚΑ κάθε χρόνο.
3) Αλλαγή των προσώπων (ουρολήπτες) που διενεργούν ελέγχους ανά τρία χρόνια.

Ας κάνει αυτά τα τρία πραγματάκια ο Ιωαννίδης και θα δείτε μέσα σε έναν χρόνο τι θα συμβεί σε όλα τα αθλήματα…