Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

660.720,57 ευρώ, το κύπελλο του Σπύρου Λούη στο ίδρυμα Στ. Νιάρχος

Το αστρονομικό ποσό των 660.720,57 ευρώ χρειάστηκε να πληρώσει το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος για να αποκτήσει το κύπελλο του Σπύρου Λούη.
Τι και εάν οι Βρετανοί τον ξέχασαν και δεν έδωσαν το όνομά του σε κάποια από τις 362 στάσεις του Μετρό του Λονδίνου που φέρουν μέχρι και τους Ολυμπιακούς ονόματα Ολυμπιονικών.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος, «απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ιδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ιδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό».
Ο θρύλος του Σπύρου Λούη δεν μπορεί να σβήσει. Ο πρώτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου απέδειξε ότι έχει ακόμα αξία. Έστω και εάν οι οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν τον εγγονό του Σπύρο Λούη να πουπήσει σε δημοπρασία το ασημένιο κύπελλο του παππού του.
Αν και η αρχική τιμή ήταν στις 144.000 ευρώ κανείς δεν πίστευε στα αφτιά του όταν άκουσε την τελική προσφορά που ήταν σχεδόν τετραπλάσια. Ο αγοραστής έδωσε 541.250 στερλίνες ή 660.720 ευρώ και 57 λεπτά για το κύπελλο!
«Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Σε δηλώσεις του ο κ. ΑνδρέαςΚ. Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είπε: «Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας.
Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».