Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επέτειος 10 χρόνων από το 3ο χρυσό του Πύρρου

Το ημερολόγιο δείχνει 23 Σεπτεμβρίου 2000. Βρισκόμαστε ακριβώς 10 χρόνια πίσω όταν ο Πύρρος Δήμας κερδίζει με… συνοπτικές διαδικασίες το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ αυτή τη φορά.
Στην κατηγορία των 85 κιλών ο Πύρρος σήκωσε 175κ. στο αρασέ και 215κ. στο ζετέ και με σύνολο 390 κ. πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ο Πύρρος Δήμας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης βαρών σήμερα, ήταν ο κορυφαίος αθλητής της άρσης βαρών παγκοσμίως τη δεκαετία του ’90 μαζί με το Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, ενώ αν προσθέσει κανείς και τον Αλεξέεφ από τη Ρωσία είναι οι μεγαλύτερες μορφές στο αγώνισμα.
Ο Πύρρος Δήμας αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τέσσερα χρόνια μετά, το 2004. Εκεί πήρε το χάλκινο μετάλλιο όμως έζησε μία στιγμή που δεν θα ξεχάσει όχι μόνο ο ίδιος, αλλά ούτε όσοι την παρακολούθησαν, όταν από τα συνεχιζόμενα χειροκροτήματα του κόσμου διεκόπη για περισσότερα από δέκα λεπτά η απονομή, ενώ μπροστά του υποκλίθηκαν σε ένδειξη σεβασμού οι δύο πρώτοι καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Τάμας Άγιαν που χειροκροτούσε και αυτός.
Την ίδια ημέρα πάντως η Ελλάδα κερδίσει ένα ακόμα μετάλλιο. Η Κατερίνα Θάνου τερματίζει δεύτερη στα 100μ. με χρόνο 11.12 και παίρνει το αργυρό πίσω από την Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς. Πάντως αν και η Τζόουνς παραδέχθηκε ότι ήταν σε πρόγραμμα με απαγορευμένες ουσίες εμπλεκόμενη στην υπόθεση «BALCO» και της αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο του Σίδνεϊ από τη ΔΟΕ, αυτό δεν δόθηκε ποτέ στην Κατερίνα Θάνου που είχε περάσει όλους τους ελέγχους ντόπινγκ στον αγώνα και για την οποία δεν υπήρχε ούτε κατηγορία, ούτε υποψία.
Όμως η ΔΟΕ μετά το σάλο που ξέσπασε το 2004 με την υπόθεση «Κεντέρη-Θάνου» δεν θέλησε να της απονείμει το χρυσό μετάλλιο, όπως έχει κάνει σε πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.