Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τα λεφτά εμπόδιο στις σχέσεις ΔΟΕ-USOC

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αμερικάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή (USOC) και τη ΔΟΕ σχετικά με την οικονομική ενίσχυση ξεκίνησαν και πάλι στο Βανκούβερ.
Στην πόλη που φιλοξενεί σε μερικές ημέρες τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε το ραντεβού στο γραφείο του προέδρου, Ζακ Ρογκ. Αν και η συνάντηση είχε διάρκεια μόλις 20 λεπτά ήταν σε καλό κλίμα παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έμειναν… αμετακίνητες.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOC) παίρνει ως ανταποδοτικά το 20% από το χορηγικό πρόγραμμα και το 12,75% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ σε αριθμούς το συνολικό ποσό αγγίζει τα 500 εκατ. δολ. Πολλά μέλη της ΔΟΕ θεωρούν ότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο και έχουν ζητήσει από τη ΔΟΕ να το μειώσει.
Εδώ είναι και η Αμερικανική αντίδραση, αφού στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Ολυμπιακή Επιτροπή λειτουργεί όπως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει υπό τη σκέπη της όλα τα ολυμπιακά αθλήματα τα οποία χρηματοδοτεί, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.
Η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών γίνεται υπό τη… βαριά ήττα των Αμερικανών στο παιχνίδι της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που πήρε το Ρίο ντε Τζανέιρο και αφορά το διάστημα από το 2013 έως και το 2016.