Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

Μηδενική ανοχή από τη ΔΟΕ με 500 επανελέγχους


Η εξαγγελία για επανέλεγχο των δειγμάτων που πήρε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο πριν από τέσσερις μήνες γίνεται πράξη. Από τις αρχές του νέου έτους σε τρία εργαστήρια θα αναλυθούν και πάλι 500 δείγματα από τα 4.770 που βρίσκονται σε κατάψυξη και τα οποία θα κρατηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση για τα επόμενα 8 χρόνια.
Ποδηλασία, κωπηλασία, κολύμβηση και στίβος είναι τα τέσσερα αθλήματα που βρίσκονται στο… μικροσκόπιο της ΔΟΕ.
Η όλη διαδικασία δείχνει ότι υπάρχει πλέον «μηδενική ανοχή» από την πλευρά του Ολυμπιακού Κινήματος, αφού εκτός από έλεγχο σε νέες ουσίες θα υπάρξει στο εργαστήριο της Κολονίας έλεγχος και για… μεθόδους. Έτσι 100 δείγματα θα ελεγχθούν για ινσουλίνη η οποία άλλαξε τον γλυκογόνο μεταβολισμό μέθοδος που βοηθά στην αύξηση των επιδόσεων. Τα υπόλοιπα 400 θα εξεταστούν στο Παρίσι και τη Λοζάνη για την EPO-CERA εξέλιξη της EPO γνωστής και ως ερυθροποιητίνης. Ειδικότερα για την EPO ο έλεγχος θα γίνει σε δείγματα αίματος που υπάρχουν στο «ψυγείο της ΔΟΕ» μετά από εκτεταμένη εμφάνισή της στο ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας.
Τα αποτελέσματα των νέων ελέγχων θα ανακοινωθούν στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2009, τον Απρίλιο δηλαδή, ενώ αν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τότε η διαδικασία θα επεκταθεί σε περισσότερα δείγματα. Φυσικά σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα αν αποκαλυφθεί αθλητής ή αθλήτρια που είχε κερδίσει μετάλλιο στο Πεκίνο, αυτό θα αφαίρεθει, ενώ θα υπάρξει αποκλεισμός από την αγωνιστική δράση, αλλά και την ερχόμενη Ολυμπιακή διοργάνωση στο Λονδίνο το 2012.