Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου 1894, όταν ο Δημήτριος Βικέλας και Πιερ ντε Κουμπερντέν δημιουργούσαν από μία ιδέα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έναν κολοσσό σήμερα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και γαλαζο-αίματων.
Αύριο συμπληρώνονται 116 χρόνια από την ίδρυση της ΔΟΕ και ούτε που φανταζόντουσαν ότι τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και το Ολυμπιακό Πνεύμα μπορεί να είναι τόσο ανταποδοτικό. Ειδικά για τον Βικέλα που ήταν ένας αγνός φίλαθλος που δεν ήθελε αξιώματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο πρόσωπό του βρίσκουν τον πραγματικό εκφραστή τους.
Ο Κουμπερντέν στη συνέχεια μας τα… χάλασε όμως και πάλι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη του συμβολή στο Ολυμπιακό Κίνημα. Πριν από περίπου ένα χρόνο το greek-olympics είχε αναφερθεί αναφέρθηκε στο νέο μέλος της ΔΟΕ τον «γαλαζοαίματο» πρίγκιπα της Δανίας Φρεντερίκ.
Χωρίς να έχουμε τίποτα με τους τίτλους και φυσικά χωρίς κανέναν… εφιάλτη από το παρελθόν ρίξαμε μια ματιά και είδαμε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποκτά όλο και περισσότερους… γαλαζοαίματους.
Όταν ιδρύθηκε η ΔΟΕ το 1894 με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα τα μέλη που την αποτελούσαν είχαν όραμα, ιδέες και σχέδια και φιλοδοξίες.
Ακόμα και αυτές οι φιλοδοξίες ήταν θεμιτές, αν και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν τις έθεσε σε κίνδυνο και ήθελε να τις… οικειοποιηθεί και λίγο. Όμως τα μέλη της ΔΟΕ ήταν άνθρωποι που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τον αθλητισμό.
Αυτό που είχαν δημιουργήσει και είχε το όνομα ΔΟΕ τους ένωνε.
Βέβαια αυτά τα πρώτα χρόνια.
Γιατί αργότερα από το 1970 και μετά, κοντά 40 χρόνια δηλαδή, που τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς μεγάλωναν η ΔΟΕ αναδείχθηκε σε οικονομικό κολοσσό.
Εκτός από χρήμα απέκτησε αίγλη, πολιτική επιρροή, δύναμη.
Όλοι ήθελαν να γίνουν μέλη.
Απλοί… θνητοί βαφτιζόντουσαν «αθάνατοι», τίτλο που φυσικά ήθελαν και οι γαλαζοαίματοι.
Η ΔΟΕ άρχισε να γίνεται ένα κλαμπ από ευγενείς με τίτλους που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο επί προεδρίας Ζακ Ρογκ, αν και άλλα θα περίμεναν πολλοί.
Εντάξει από τον μακαρίτη Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ήταν αναμενόμενο, αλλά από τον Ρογκ είχαν άλλες προσδοκίες.
Και όμως 6 μέλη από βασιλικές οικογένειες εντάχθηκαν στη ΔΟΕ από το 2001 που ανέλαβε μέχρι και πριν από τρεις ημέρες, ενώ μέχρι τότε ήταν τέσσερις. Συνολικά 12 είναι οι βασιλείς, βασίλισσες, πριγκίπισσες, σεΐχιδες από Ολλανδία, Μόντε Κάρλο , Βρετανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Κουβέιτ, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έως και ηγεμόνες από την Ινδία.
Από αυτούς οι μισοί είχαν γίνει μέλη από το 1984 έως το 2000, σε διάστημα 16 ετών και άλλοι τόσοι από το 2001 έως και το 2009, μέσα σε 8 χρόνια. Διπλασιάστηκαν δηλαδή στο μισό χρόνο.
Από τα 107 μέλη της ΔΟΕ τα 12 είναι με τίτλους που αναφέραμε, ποσοστό πάνω από 10%. Τώρα αν σε αυτά συμπεριλάβετε και τα τρία επίτιμα ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς της Ελλάδας, εύκολα θα συμφωνήσετε ότι η ΔΟΕ μετατρέπεται σε κλαμπ για… γαλαζοαίματους.
Και κάτι για το τέλος η μανία του Ζακ Ρογκ για τίτλους ευγενείας φαίνεται από το γεγονός ότι στην επίσημη λίστα της ΔΟΕ αναγράφεται ως «Κόμης».